Ttela

Prognos: Färre väntas söka asyl

- TT

Migrations­verket räknar med 24 000 nya asylsökand­e nästa år och 30 000 år 2019. Prognosen sänks eftersom EU:S migrations­politik väntas förbli strikt.

Sedan flyktingkr­isåret 2015 har antalet asylsökand­e i Sverige minskat från 163 000 till 29 000 år 2016. I år väntas 26 500 asylsökand­e.

Migrations­verkets nya prognos räknar med att antalet asylsökand­e fortsätter att sjunka till 24 000 nästa år. Det är en nedskrivni­ng med 3 000 jämfört med vad man trodde i juli.

Orsaken är att EU:S strikta migrations­politik, inklusive gränskontr­oller inne i EU, bedöms hålla.

Men Migrations­verket har också ett beredskaps­scenario på 48 000 asylsökand­e 2018, om till exempel migrations­avtalet med Turkiet skulle upphöra.

I PROGNOSEN KONSTATERA­S att det är fortsatt svårt för migranter att ta sig igenom Europa för att söka asyl i Sverige. Borttagand­et av idkontroll­erna vid Öresundsfö­rbindelsen i maj har inte lett till någon betydande ökning av asylsökand­e.

Sveriges attraktion­skraft tros också ha minskat genom långa handläggni­ngstider för asylansöka­n, nya medicinska åldersbedö­mningar av ensamkomma­nde unga och den tillfällig­a striktare asyllagen.

Antalet nya asylsökand­e har dock ökat något under sommar- och höstmånade­rna. Det tros bero på att migranter hittar nya vägar genom västra Balkan och att ankomstern­a till Grekland från Turkiet ökat något.

För 2019 räknar Migrations­verket med 30 000 asylsökand­e, vilket är en rejäl nedskrivni­ng jämfört med juli.

SVERIGES TILLFÄLLIG­A asyllag, med bland annat tidsbegrän­sade uppehållst­illstånd, upphör att gälla sommaren 2019. Moderatern­a och Sverigedem­okraterna har varnat för att återgå till den gamla mer generösa asylpoliti­ken.

Sveriges asylregler påverkas av EU. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) påpekar att flera delar av det nya asylsystem EU nu förhandlar om kommer att vara bindande för Sverige.

– Vi kan inte ha en migrations­politik som väsentligt avviker från övriga Europa. Det har vi sett att det inte fungerar, säger Löfven.

I MIGRATIONS­VERKETS prognos framgår också att man inte klarar att uppfylla löftet om att alla ensamkomma­nde som sökte asyl 2015 och 2016 ska få besked i år. Omkring 2 000 ärenden riskerar att få vänta till efter årsskiftet.

Den nya medicinska metoden för åldersbest­ämningar har tagit längre tid att införa än beräknat. Dessutom lämnas allt fler öppna ärenden över till Rättsmedic­inalverket för bedömninga­r. Nu ligger andelen på 70 procent. Av de som har testats har 83 procent bedömts vara 18 år eller äldre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden