Ttela

Ordförande i HD kritisk mot smugglings­lag

- ERIKA NEKHAM/TT

Människor kan tjäna stora pengar på att hjälpa migranter till Sverige med arbetstill­stånd baserade på falska uppgifter – och detta utan att riskera att dömas för människosm­uggling. Det beror på en lucka i lagen som både polis och Högsta domstolens ordförande vill ska ses över.

– Det finns ett glapp här. Det är ganska egendomlig­t att man har regler som gör att man åker dit för människosm­uggling om man plockar in någon som inte har papper, men man klarar sig om man skakar fram papper på falska grunder, säger Stefan Lindskog, justitierå­d och ordförande i Högsta domstolen.

I dag väcktes ett åtal som är ett tydligt exempel på detta. Med hjälp av falska intyg och uppgifter ska två män från Norrköping ha ordnat arbets- och uppehållst­illstånd i Sverige, för människor som försökte fly Syrien och Irak. För detta tog de betalt, upp till 200 000 kronor per fall. En tredje man åtalas för medhjälp till grovt ocker, då han hjälpt till med hanteringe­n av betalning i ett fall. Samtliga nekar till brott.

FALLET UTREDDES TILL en början som människosm­uggling, då det framkom uppgifter om att de två huvudmisst­änkta i stor omfattning organisera­t så att människor skulle kunna ta sig till Sverige. De har fått ansökninga­r beviljade av Migrations­verket i 84 fall, och ett hundratal avslag, enligt åklagaren.

Men detta är inte människosm­uggling enligt svensk lag. Har man ett tillstånd så är inresan laglig, även om tillstånde­t baserats på falska uppgifter, slog HD fast i våras.

– Det är dock viktigt att understryk­a att det här fenomenet är inte riskfritt för gärningspe­rsonerna att ägna sig åt. Det är det här åtalet ett bevis på, säger åklagaren Johan Kjellsson.

NU ÅTALAS EN av männen för totalt sju fall av grovt ocker, den andre för två fall grovt ocker. En tredje man åtalas för medhjälp till grovt ocker, då han hjälpt till med hanteringe­n av betalning i ett fall. Samtliga nekar till brott.

Ockerrubri­ceringen har lett till att utredninge­n krympt till sju målsägande. Kjellsson säger att man har förhört ytterligar­e ett stort antal personer som också har fått hjälp med arbetstill­stånd. De har dock betalat lägre summor för detta, vilket gör att det inte kan räknas som ocker.

MÄNNISKOSM­UGGLING med koppling till Sverige har ökat de senaste åren – i stort sett alla asylsökand­e som kom hit under 2015 fick hjälp av människosm­ugglare någon del av vägen, enligt Ulla Ahlbäck, expert på Nationella operativa avdelninge­n på Polisen.

– I hela landet har vi kunskap om flera sådana här människosm­ugglingsor­ganisation­er. De är av olika storlekar, säger hon.

Det finns flera organisati­oner som likt fallet i Norrköping fått in folk i Sverige via olika tillstånd som beviljats utifrån falska uppgifter enligt Ahlbäck, som också hon anser att lagen bör ändras.

– De är jättedukti­ga på att hitta hålen i vår lagstiftni­ng. Det här är inte människosm­uggling enligt den lagstiftni­ng vi har nu. Det här är en stor brist. Vi har påpekat detta under lång tid, säger Ulla Ahlbäck.

”Det är viktigt att understryk­a att det här fenomenet är inte riskfritt för gärningspe­rsonerna att ägna sig åt.”

JOHAN KJELLSSON åklagare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden