Ttela

Örnkoll på utgifter kan rädda plånboken

- TT

Var sjätte svensk skulle inte klara av en oväntad utgift på 5 000 kronor utan att behöva ta ett lån. Ungefär sju procent har inte pengar på banken som kan lösa en oväntad kostnad på tusen kronor. Men med bättre koll kan även de med små inkomster få till ett sparande för ovälkomna överraskni­ngar.

Det är framför allt yngre personer och personer med lägre löner som har små marginaler och sårbar ekonomi. I en underöknin­g, som Sifo utfört på uppdrag av Swedbank, säger 13 procent av de tillfrågad­e med en månadslön på upp till 24 000 kronor, att det inte skulle klara en oförutsedd utgift på över 1 000 kronor utan att behöva låna.

FÖR DEN SOM har låg inkomst och hela tiden lever på marginalen är det förstås inte lätt att spara ihop till en buffert men enligt Arturo Arques, privatekon­om på Swedbank, kan nästan alla påverka sin ekonomi.

– Också med väldigt små medel kan man få till en god ekonomi. Men ett villkor och en förutsättn­ing för det är att man har riktig örnkoll på sina inkomster och utgifter.

Om det så bara är en eller ett par hundralapp­ar som kan sparas så växer de så småningom till den buffert på två–tre månadslöne­r efter skatt som Swedbank rekommende­rar att alla ska ha sparat.

– Även ett litet sparande kommer * Försök att spara ett belopp varje månad. Med en buffert motsvarand­e två månadslöne­r är du inte lika sårbar om det dyker upp oväntade utgifter. * Spara hellre lite än ingenting. En liten sparbuffer­t är bättre än ingen alls. * Spara först och konsumera sedan. Tänk inte att du ska spara det som blir över i slutet av månaden utan sätt undan pengar direkt när lönen kommer. att växa till betydande belopp, säger Arturo Arques.

MED ÖKAD INKOMST och ålder minskar sårbarhete­n i människors ekonomi, enligt undersökni­ngen. Ändå uppger knappt var tionde av dem som tjänar mer än 50 000 kronor per månad före skatt att de inte klarar en oväntad utgift på över 10 000 kronor.

– Det där visar lite hur vi människor är och att många kan undra varför det alltid är så mycket månad kvar i slutet av pengarna. Problemet är väl att vi människor har svårt för att planera och väldigt lätt för att anpassa oss efter nya förutsättn­ingar. Om vi får en löneförhöj­ning så anpassar vi snabbt vårt konsumtion­smönster därefter, säger Arturo Arques.

Hans råd är att utnyttja eventuella löneförhöj­ningar för att bättra på sparandet i stället för att konsumera mera.

– När man får en löneförhöj­ning kan man späda på sitt sparande med kanske halva höjningen. Lek att det bara blev hälften och spara resten. Du har ju tidigare klarat dig på den lägre lönen.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? SAKNAR BUFFERT. Var sjätte svensk skulle inte klara en oväntad utgift på 5000 kronor utan att behöva ta ett lån.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT SAKNAR BUFFERT. Var sjätte svensk skulle inte klara en oväntad utgift på 5000 kronor utan att behöva ta ett lån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden