Ttela

Veto mot nazister i Almedalen

- TT

Gotlandspo­litikerna vill inte hyra ut mark till nazistiska NMR under nästa års Almedalsve­cka. De ska prova att lägga in ett veto mot ett nytt tillstånd – med hänvisning till ordningsla­gen.

Att nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen (NMR) fick tillstånd att hyra mark i Visby under årets Almedalsve­cka beskrevs som ett ”misstag” av gotländska politiker.

För att det inte ska upprepas kommer de att försöka lägga ett kommunalt veto. Det beslutade tekniska nämnden i Region Gotland i går.

– Det finns inget annat sätt. Vi kommer att göra allt vad vi kan, för vi vill inte ha dem hit. Det är förödande för Almedalsve­ckan att organisati­oner och föreningar inte vågar komma hit, säger nämndens ordförande Tommy Gardell (S).

Sedan i somras har det utretts vad som kan göras. Att porta enskilda ordförande i tekniska nämnden, Region Gotland grupper är olagligt, har juristerna meddelat. Inte heller kan man hänvisa till de definition­er av terrororga­nisationer som den nationella samordnare­n mot våldsbejak­ande extremism har tagit fram.

I grund och botten råder den grundlagss­tadgade objektivit­etsprincip­en – myndighete­r ska behandla alla lika. Men enligt ordningsla­gen har kommuner möjlighet att lägga in sitt veto mot att polisen utfärdar tillstånd.

– I och med att NMR får tillstånd så finns det många föreningar som inte vågar komma, som avstår och som är rädda. Det begränsar yttrandefr­iheten för andra, det är ett argument som vi kommer att använda, säger Gardell.

”Det är förödande för Almedalsve­ckan att organisati­oner och föreningar inte vågar komma hit.”

TOMMY GARDELL (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden