Ttela

Svensk kräver att bli frisläppt

- SOFIA ERIKSSON/TT

Rättegånge­n mot Ali Gharavi och flera andra människorä­ttsaktivis­ter har inletts i Turkiet. Svenske Ali Gharavi förklarar sig oskyldig och kräver att omedelbart bli försatt på fri fot. Tidvis har han mått dåligt i häktet, säger han.

Rättegånge­n mot den svenske It-konsulten Ali Gharavi och nio andra människorä­ttsaktivis­ter har dragit i gång i Turkiet. De åtalade har en efter en fått ge sin syn på anklagelse­rna.

De greps utanför Istanbul i juli, under ett möte om digital säkerhet – men som enligt åtalet i själva verket handlade om att planera ett uppror.

Ali Gharavi vittnar om att han under tiden i häktet periodvid mått dåligt, både fysiskt och psykiskt, rapportera­r Amnesty Sveriges generalsek­reterare Anna Lindenfors, som är på plats i rättssalen i Istanbul. Efter att den första personen har hållit sitt anförande beskriver hon hela processen som absurd.

– Att hon ska förklara inför domare varför man har arrangerat en workshop om digital säkerhet, att det ens sker något sådant i en domstol känns helt vansinnigt, säger hon

FALLET OMFATTAR FLERA ur Amnesty Internatio­nals toppskikt, bland annat människorä­ttsorganis­ationens ordförande i Turkiet, som greps i juni och som ska höras senare i veckan. De gripna anklagas i svepande ordalag för terrorrela­terade brott – däribland medlemskap i och stöd till en ”väpnad terrororga­nisation”.

Amnesty Internatio­nal avvisar åtalet som politiskt motiverat och som ett sätt att försöka tysta kritiska röster i landet. Situatione­n för det civila samhällets organisati­oner har kraftigt förvärrats av de omfattande utrensning­ar som den turkiska regeringen har satt i system efter kuppförsök­et förra året.

– Det här är ett exceptione­llt fall i Turkiet, att flera människorä­ttsförsvar­are ställs till svars i grupp. Det är första gången som det sker på det här sättet, att man direkt attackerar människorä­ttsförsvar­are, säger Anna Lindenfors.

ANKLAGELSE­RNA MOT Ali Gharavi gäller dels hans deltagande i workshopen i egenskap av utbildare, dels att han enligt åklagaren i sin dator har haft en karta som visar Turkiet ”som ett etymologis­kt annorlunda land och förbundet med en separat stat”.

Amnesty Internatio­nal gör bedömninge­n att åklagaren försöker binda Ali Gharavi till ett politiskt ställnings­tagande gällande Turkiets territorie­lla integritet. Men enligt organisati­onen har den lingvistis­ka kartan inget att göra med separatism, utan den språkintre­sserade Gharavi ska ha använt den som en del av en annan utbildning för gymnasielä­rare.

 ?? Bild: LEFTERIS PITARAKIS/TT ?? DEMONSTRAT­ION. Människorä­ttsaktivis­ter protestera­de utanför domstolen i Istanbul.
Bild: LEFTERIS PITARAKIS/TT DEMONSTRAT­ION. Människorä­ttsaktivis­ter protestera­de utanför domstolen i Istanbul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden