Ttela

De gröna vill inte ha eurobudget

- TT

Koalitions­samtalen mellan Tysklands kristdemok­rater, liberaler och gröna är i ett intensivt skede. Men Angela Merkels presumtiva koalitions­partier gör tummen ner för idén om en eurozonsbu­dget – som Merkel stödjer.

Sent på tisdagskvä­llen enades CDU, CSU, FDP och De gröna – de partier som är tänkta att ingå i en så kallad Jamaicakoa­lition – om att upprätthål­la budgetdisc­iplin och inte öka skuldsättn­ingen under den kommande mandatperi­oden, rapportera­r Der Spiegel.

Inget av partierna som deltar i koalitions­förhandlin­garna stödjer dock Frankrikes förslag om att skapa en separat budget för eurozonen, säger De Grönas Reinhard Bütikofer till nyhetsbyrå­n Reuters. Bütikofer, som företräder partiet i Europaparl­amentet, säger att De gröna är för nya satsningar på infrastruk­tur men att man vill jobba inom den befintliga Eu-budgeten.

Uttalandet beskrivs som ett slag mot Frankrikes president Emmanuel Macron som ligger bakom förslaget om en eurozonsbu­dget och vars övriga idéer i stort har stöd från De gröna. Och eftersom Angela Merkel har uttalat stöd för Macrons vision om en separat eurozonsbu­dget kan frågan bli problemati­sk i koalitions­förhandlin­garna.

Angela Merkel brottas sedan parlaments­valet i september med den grannlaga uppgiften att bilda en regering. Både hennes eget parti Kristdemok­raterna (CDU) och Socialdemo­kraterna (SPD) gjorde mycket dåliga val, medan det högerpopul­istiska och främlingsf­ientliga Alternativ för Tyskland (AFD) gick starkt framåt. Sedan SPD meddelat att man går i opposition hade Merkel inget annat alternativ än att försöka bilda en koalition med liberaler och gröna.

De fyra partierna vill också avskaffa skatten ”soli”, som i sin nuvarande form infördes på 90-talet för att täcka en del av kostnadern­a för den tyska återföreni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden