Ttela

Xi Jinping stärker greppet om makten

- MATTIAS ARESKOG/TT

Kinas president Xi Jinping har officiellt säkrat en andra femårsperi­od som ledare för kommunistp­artiet – och kanske ännu längre. För bland de nya medlemmarn­a i den mäktiga politbyrån­s ständiga utskott finns ingen uppenbar efterträda­re, vilket väcker frågor om framtiden.

När de nya medlemmarn­a av politbyrån­s ständiga utskott klev ut på scenen framför tv-kamerorna var det sju herrar i mörka kostymer, som alla passerat 60-årsstrecke­t.

Även om alla utom Xi Jinping själv och premiärmin­ister Li Keqiang är nya i utskottet, så ses ingen av dem som en uppenbar möjlig efterträda­re till presidente­n. Något som varit tradition inom kommunistp­artiet inför presidente­ns sista femårsperi­od.

– Xi vill inte dela makten. Han vill inte ha någon som flåsar honom i nacken, som förbereder sig för att ta över, anser Kinakännar­en Jean-pierre Cabestan vid Babtist University i Hongkong.

– Han vill hålla trycket uppe mot alla, och fortsätta njuta av makten i fem eller tio år till, utan att ha sina händer bundna, säger han till nyhetsbyrå­n Reuters.

Bland de fem nya medlemmarn­a fanns exempelvis inte Chen Miner, en 57-årig partipamp från Chongqing, som på förhand pekats ut som en av dem som skulle kunna ta över som Kinas ledare om fem år.

Nyheten ses som ytterligar­e ett tecken på att Xi Jinping nu stärker greppet om makten i Kina för lång tid framöver. I går röstade partikongr­essen för att skriva in hans namn i konstituti­onen, vilket tidigare endast kommunistp­artiets grundare Mao Zedong fått uppleva under sin livstid.

– När det handlar om ledarkult, att partiet kretsar kring Xi Jinping, så är det något vi inte sett på väldigt länge. Det går närmast att jämföra med Mao, säger Jerker Hellström, säkerhetsp­olitisk analytiker vid Totalförsv­arets forsknings­institut.

 ?? Bild: NG HAN GUAN/TT ?? STÄRKER SIN STÄLLNING. Kinas president Xi Jinping behåller makten.
Bild: NG HAN GUAN/TT STÄRKER SIN STÄLLNING. Kinas president Xi Jinping behåller makten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden