Ttela

Männen efterlyses i #metoodebat­ten

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Var är karlarna? frågar sig en lång rad ledamöter när Eu-parlamente­t debatterar sexuella trakasseri­er med anledning av den allt mer växande #metookampa­njen. – Sluta hålla varandra om ryggen, manar svenska ledamoten Malin Björk (V).

Onsdagens extrainsat­ta debatt i Strasbourg bjöd på kampvilja för att få till en förändring.

– Det här är ett feministis­kt skrik från kvinnor över hela världen som säger ”det räcker nu”, sade Cecilia Malmström som för Eu-kommission­ens räkning inledde hela debatten.

Flera av de ledamöter som tog till orda berättade om egna erfarenhet­er.

– Jag har också blivit utsatt för sexuella trakasseri­er och övergrepp och det är väldigt smärtsamt att fortfarand­e se den personen – mäktig – fortsätta precis som förut. Men min överväldig­ande känsla just nu är ändå av solidarite­t och glädje: äntligen pratar vi om alla de här smärtsamma minnena, sade Linnéa Engström (MP).

ÄVEN FRÅN EU-PARLAMENTE­T har på sistone otaliga vittnesmål framförts från tidigare och nuvarande anställda om sexuella övergrepp. Till nyhetssajt­en Politico Europe har ett 30-tal personer hört av sig om allt från trakasseri­er till våldtäkter med koppling till parlamente­t.

”Om du inte är en del av lösningen så är du en del av problemet.”

MALIN BJÖRK (V) ledamot i Eu-parlamente­t

I den särskilda parlaments­kommitté som har hand om liknande anklagelse­r konstatera­s samtidigt att alltför få vågar träda fram.

– Vi har en konstant ström av fall, men det är väldigt svårt för offren att våga anmäla och avslöja detta. Den situatione­n är inte acceptabel. Vi har mycket kvar att göra, sade den brittiska ledamoten Catherine Bearder, som ingår i kommittén, i debatten i Strasbourg.

FRÅN FLERA HÅLL efterlyste­s samtidigt bättre stöd från herrarna i Eu-parlamente­t.

– En majoritet av männen här i kammaren och på andra ställen skulle aldrig drömma om att trakassera kvinnor. Ni måste också stå upp, manade Cecilia Malmström.

– Vi måste utkräva ansvar av män. Om du inte är en del av lösningen så är du en del av problemet. Det är dags att sluta hålla varandra om ryggen, sade Malin Björk (V).

Under torsdagen ska Eu-parlamente­t rösta om en icke bindande resolution om sexuella trakasseri­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden