Ttela

Läget är spänt i valfebrigt Kenya

- TT-AFP-REUTERS

Oron stiger inför omvalet i Kenya. En begäran om att senarelägg­a det har lämnats in till Högsta domstolen – som meddelar att man inte har tillräckli­gt många domare i tjänst för att fatta ett beslut i frågan.

Omvalet är planerat till i dag, och begäran om att senarelägg­a det har lämnats in av företrädar­e för människorä­ttsorganis­ationer. HD meddelade i går att man skulle ta upp den – men backade sedan eftersom bara två av sju domare var i tjänst.

SENARE MEDDELADE ordförande­n för landets valkommiss­ion att valet kommer att äga rum som planerat trots invändning­ar, bland annat att opposition­sledaren Raila Odinga meddelat att han inte kommer att delta.

– Baserat på försäkrand­en som denna kommission har fått av relevanta myndighete­r och säkerhetse­nheter, kommer valet som planerat att genomföras i morgon, den 26 oktober, säger valkommiss­ionens ordförande Wafula Chebukat.

Företrädar­e för opposition­en anser dock att valet inte har någon legitimite­t eftersom en domstol beslutat att tillsättni­ngar av valarbetar­e på lokal nivå varit olagliga.

– Det vore olagligt och mot konstituti­onen att genomföra valet, säger juristen James Orengo till flera medier utanför Högsta domstolen.

Det var Högsta domstolen som ogiltigför­klarade valet som hölls i augusti, efter klagomål från opposition­sledaren Raila Odinga. Den sittande presidente­n Uhuru Kenyatta utsågs till segrare i det valet.

ODINGA HAR UPPMANAT sina anhängare stanna hemma och bojkotta torsdagens val. Han har hoppat av valrörelse­n eftersom han anser att valkommiss­ionen inte genomfört de reformer som skulle ha behövts för att garantera ett rättvist val.

Efter onsdagens besked från HD kom genast rapporter om protester i staden Kisumu, där Odinga har ett starkt stöd.

 ?? Bild: BEN CURTIS/TT ?? KONFRONTAT­ION. Anhängare till Kenyas opposition­sledare Raila Odinga flyr polisens tårgas i samband med en demonstrat­ion i huvudstade­n Nairobi i veckan.
Bild: BEN CURTIS/TT KONFRONTAT­ION. Anhängare till Kenyas opposition­sledare Raila Odinga flyr polisens tårgas i samband med en demonstrat­ion i huvudstade­n Nairobi i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden