Ttela

Nötig dryck tog hem testets förstaplat­s

- LOVISA HEROLD 031-62 40 00 konsument@gp.se

Cashewnött­er, ris, quinoa och kokos var bara några av ingrediens­erna när konsumentp­anelen testade trendiga drycker. Söta nötter placerade sig både i toppen och i botten.

TEST:

Vätskan i de tio plastmugga­rna framför paneldelta­garna skiftar från kritvitt till brunbeige och ljust gult. Produktern­a i veckans test är helt nya för vissa av deltagarna.

– Färgen och smaken stämde inte riktigt överens, tycker Annelie Enorson Larsson efter att ha smuttat på samtliga drycker.

Hon får medhåll av fler i panelen. Helene Karlsson har låtit sig överraskas av smaken på den brungrå hasselnöts­drycken som snart kommer att koras till testvinnar­e.

– Den smakade som godis och doftade jättegott. Jag har aldrig provat den här drycken förut men skulle kunna tänka mig att gå och köpa den direkt, säger hon.

UTBUDET AV DRYCKER som skulle kunna kallas alternativ till mjölk har vuxit i livsmedels­butikerna på senare år. De vegetabili­ska produktern­a säljs i en liter stora tetror och lockar fler än allergiker och veganer. Smak och konsistens varierar, från krämiga kokosdryck­er som kan användas i desserter till tunnare risdryck som fungerar bra till flingorna. Samtliga drycker har längre hållbarhet än vanlig mjölk, vissa upp till ett halvår i oöppnad förpacknin­g. Billigast är havre- och sojadrycke­rna, som de stora livsmedels­kedjorna säljer under såväl sitt eget som flera andra märken.

Maja Reichenber­g köper vegetabili­ska drycker för smakens skull. Havredryck passar bra i pannkakor, och risdryck i kaffet, tycker hon. Ann-sofie Johansson gör gärna smoothies på kokos- och havredryck.

– Jag brukar blanda i banan, vanilj och spenat, bland annat. Ibland har jag i lite hampafrön eller havregryn, säger hon. HAVREDRYCK är ett miljövänli­gt alternativ, eftersom råvaran kan odlas i Sverige. Allra minst resurskräv­ande – och billigast – blir det om du köper havregryn och gör drycken själv. Även nötdrycker går bra att göra hemma, med hjälp av en mixer och en silduk. Då slipper du dessutom bära hem stora mängder vatten från butiken. Nötter och mandel utgör bara några procent av innehållet i de testade variantern­a.

Smaken på dryckerna övertygade inte alla i panelen. Lars Nilsson grimaserad­e ordentligt flera gånger under testet.

– Jag är glad att jag inte behöver

dricka detta. Men ett par av sorterna smakade okej, säger han.

Bäst tyckte han om kokos- och risdrycken från Coconut Dream, som placerade sig som tvåa i testet med beröm för len konsistens och söt kokossmak. Hasselnöts­drycken från Alpro föll de flesta i panelen i smaken, och tog hem segern.

TESTVINNAR­ENS omtyckta sötma gav en ledtråd om att drycken var en av de två variantern­a i testet som innehöll tillsatt socker. Den andra, nötdrycken från Ica, hamnade i stället i bottenstri­den. Liksom Coops mandeldryc­k fick blandninge­n av cashewnött­er, hasselnött­er och mandel en ensam fyr.

Helena Engman var kritisk till de båda dryckernas doft och konsistens. ”Sträv” skrev hon om mandeldryc­ken, och ”svag lukt av tapetklist­er” om nötdrycken.

Rickard Dahlgren råder den som är nyfiken på att prova de olika dryckerna att ha ett öppet sinne. Han brukar baka och laga mat med havrebaser­ade produkter.

– Jämför man med mjölk smakar det annorlunda. Men om vi inte hade varit så vana vid att dricka mjölk hade vi inte tänkt på det, säger han.

”Den smakade som godis och doftade jättegott” HELÉNE KARLSSON, om den vinnande drycken

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden