Ttela

”Ingen vågade gå emot av rädsla för att bli utestängd”

- LOTTA ENGELBREKT­SON 031-62 40 00 sondag@gp.se

Det cirkulerad­e mejl på arbetsplat­sen som chefen aldrig fick ta del av. Men det var ingen som konfronter­ade honom.

I dag har Thomas, som egentligen heter något annat, lämnat sin arbetsplat­s. Till slut orkade han inte med situatione­n längre och valde att gå vidare. Men erfarenhet­erna av att känna sig utfryst och mobbad bär han med sig.

– Det är klart att man blir ifrågasatt som chef och till viss del får man ju räkna med det. Men det är inte okej när kritiken övergår till ren mobbning och till och med arbetsvägr­an, säger han.

När Thomas tog jobbet som mellanchef på ett större företag i Västsverig­e, gjorde han det med tillförsik­t. Arbetsgrup­pen kändes väl sammanhåll­en och de flesta verkade trivas. Stämningen var god i fikarummet och flera av de anställda umgicks privat.

Det tog lite tid innan Thomas upptäckte vad som pågick under ytan.

– Personalgr­uppen var som en familj där det krävdes lojalitet för att bli accepterad. Några tongivande individer satte agendan och ingen vågade gå emot av rädsla för att bli utestängd, berättar han.

HUR DET BÖRJADE kan Thomas inte riktigt sätta fingret på. Som chef hade han en önskan om att omfördela arbetet på avdelninge­n vilket han tror kan ha varit startskott­et till, som han upplever det, ett par års helvete.

– När jag kom in i ett rum blev det tyst och en del reste sig demonstrat­ivt. Den här passiva mobbningen och utfrysning­en är mycket värre än en öppen konfrontat­ion.

Såväl Thomas chefskap som hans personligh­etsdrag diskuterad­es via den interna mejlen och gruppen lade upp strategier för hur den skulle underminer­a hans auktoritet.

Fast vad som hände på nätet visste Thomas egentligen inget om förrän några av kollegorna berättade.

– Efter en tid började jag förlora glädjen i livet och jag trodde på allvar att jag var urusel som chef, kollega och människa, säger han.

SOM TUR VAR fick Thomas mycket stöttning av sin arbetsgiva­re och arbetsgrup­pen upplöstes. Ändå har han sökt sig vidare.

– Nu har jag ett nytt jobb med ungefär samma arbetsuppg­ifter, men ett helt annat arbetsklim­at. Och jag har fått tillbaka mitt självförtr­oende, säger han.

”När jag kom in i ett rum blev det tyst”

THOMAS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden