Ttela

Het debatt om svensk integratio­n

- JOAKIM GOKSÖR/TT

Mer insatser för att få bort gränshinde­r var ett tema på Nordiska rådets första sessionsda­g i Helsingfor­s. Men debatten hettade till först när norska politiker tog upp hur svensk integratio­n används som ett varnande exempel i Norge.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S), en av regeringsf­öreträdarn­a på plats på Nordiska rådets årliga session, slår ifrån sig när det gäller problemen med svensk integratio­nspolitik.

– Vi ärvde ju en migrations­politik som visade sig inte vara hållbar, säger han till TT efter debatten.

HAN KONSTATERA­R ATT första steget har tagits med en skärpt migrations­politik och att det nu kommer betydligt färre flyktingar till Sverige.

– Det andra är att hålla i nu, att de som får nej de måste återvända och de som får ja de ska ha den bästa möjliga integratio­nen, säger han. Men stör det dig att Sverige lyfts fram som ett dåligt exempel?

– Nej, eftersom jag själv vet vad vi gör och jag vet vilken utmaning vi har. Vi kommer att behöva göra mer, det är ingen tvekan om det.

Enligt Löfven handlar det nu även om offentliga investerin­gar i bostäder, utbildning och välfärd, som ska hjälpa både nyanlända och svenskfödd­a att etablera sig.

Frågan om gränshinde­r aktualiser­ades av ett utökat mandat från Nordiska ministerrå­dets samarbetsm­inistrar till det så kallade gränshinde­rrådet. Syftet är att pressa fram politiska lösningar som tar bort gränshinde­r.

LÖFVEN HOPPAS FÅ med arbetsmark­nadens parter i arbetet när Sverige tar över ordförande­skapet i Nordiska ministerrå­det vid årsskiftet.

Att det finns gränskontr­oller mellan nordiska länder hänger samman med att EU:S yttre gräns inte fungerar, enades han och Norges statsminis­ter Erna Solberg om.

En annan het fråga som togs upp av flera deltagare var att de nordiska samerna och deras tre parlament inte fanns närvarande på mötet.

I debatten valde de flesta att hålla sina inlägg och anföranden på sina modersmål, en möjlighet som dock inte gäller skriftliga förslag till rådet. Protokoll framställs inte heller på alla modersmål, förutom på de tre officiella arbetssprå­ken: danska, norska och svenska.

SEDAN I FJOL finns dock ett förslag om att även finska och isländska ska få status som officiella arbetssprå­k, som Nordiska rådet ska rösta om på torsdag.

Förslaget kommer från Sannfinlän­darna – samma högerpopul­istiska finländska parti som på hemmaplan kampanjar hårt för att få bort kravet på svenskunde­rvisning på högstadiet och gymnasiet i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden