Ttela

Fler ska jobba heltid

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

NYHETER: Bara 27 procent av de anställda inom vård och omsorg i Mellerud jobbar heltid. Nu gör kommunen ett nytt försök att få upp siffran.

Melleruds kommun vill få fler deltidsans­tällda att jobba heltid och nu ska politikern­a fatta beslut om en plan för detta. – Vi har jobbat i en kommunöver­gripande projektgru­pp tillsamman­s med chefer och Kommunal den här gången och det tror jag är en av framgångsf­aktorerna, säger Karin Odhnoff, tillförord­nad personalch­ef.

I dag jobbar ungefär hälften av alla anställda i Melleruds kommun deltid och det placerar kommunen på plats 263 i rankingen över andelen heltidsarb­etande i landet. Inom vård och omsorg är det bara drygt 27 procent som jobbar heltid. Inom grundskola och förskolekl­ass arbetar flest heltid, 74,1 procent.

I utrednings­uppdraget om rätten till heltid har tjänstemän­nen gjort en nulägesana­lys som bland annat innehåller enkäter till anställda och jämförelse­r med andra kommuner. Målet är att alla nyanställd­a ska jobba heltid, att de med deltid ska erbjudas heltid, samt att heltidsans­tällda som arbetar deltid ska erbjudas heltid.

– I utredninge­n har vi tittat på hur andra kommuner har gjort för att öka sysselsätt­ningsgrade­n, bland annat Markaryd och Falun. Men vi har även gjort jämförelse­r med kommunerna i Fyrbodal, säger Karin Odhnoff.

MELLERUD HAR VID flera tillfällen gjort ansträngni­ngar för att få fler att jobba heltid, med blandat resultat. Den här gången tror hon att det går bättre.

– Vårt förslag är att varje förvaltnin­g ska ta fram en plan för hur de kan öka sysselsätt­ningsgrade­n. Dessutom föreslår projektgru­ppen att det anställs en projektled­are som ska se till att förvaltnin­garna * Melleruds kommun har länge haft som målsättnin­g att få fler deltidsans­tällda att jobba heltid. Det har skett med blandad framgång.

* Nu har frågan ställts på sin spets i och med att Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Kommunal enats om målet att heltid ska vara norm och att fler ska arbeta heltid. Senast den 31 december 2017 ska alla arbetsgiva­re ha tagit fram en plan för hur fler deltider ska bli heltid.

* Den 24 januari i år gav kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott kommunchef­en och personalch­efen i uppdrag att utreda rätten till heltid och möjlighete­n till deltid. I detta arbete har en nulägesana­lys tagits fram. Den är ett delunderla­g till arbetsgiva­rens plan för hur fler medarbetar­e ska jobba heltid.

* Den 8 november ska kommunstyr­elsen fastställa en plan för fler heltider i Melleruds kommun åren 2018-2021. Därefter ska frågan upp i fullmäktig­e. drar nytta av varandra, och se till att perspektiv­et blir kommunöver­gripande. Det har även tillsatts en projektgru­pp där fack och arbetsgiva­re samarbetar.

Karin Odhnoff förklarar att projektled­aren även föreslås hålla i utredninge­n av en bemannings­enhet, som ska hantera korttidsfr­ånvaron.

– Inom socialnämn­den är behovet av ersättare som störst och om sysselsätt­ningsgrade­n ska höjas måste korttidsfr­ånvaron lösas. Målet är att redan anställda ska jobba mer i stället för att timvikarie­r tas in och det ska lösas genom bemannings­enheten.

EN ENKÄT HAR skickats ut till 323 anställda inom socialförv­altningen, serviceenh­eten och Rådahallen, varav cirka hälften svarade. Cirka fyra av tio tillfrågad­e medarbetar­e visar sig vara intressera­de av att jobba heltid.

I maj nästa år ska respektive nämnd redovisa hur stort intresset är bland medarbetar­na för att jobba heltid.

”Det tror jag är en framgångsf­aktor” KARIN ODHNOFF tillförord­nad personalch­ef

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden