Ttela

Företag växer bäst på egen hand

VAD FÅR MAN FÖR 15 MILJARDER? En garantipen­sion till pensionäre­rna. Ett 500 kronor större barnbidrag till alla barnfamilj­er. Eller ett halvt rättsväsen­de.

- JOAKIM BROMAN Liberala nyhetsbyrå­n

Men om pengarna riktas till enskilda företag, för att främja innovation och tillväxt? Då verkar svaret snarare vara: ingen aning.

Det statliga stödet till företag är en snårig djungel. I myndighete­n Tillväxtan­alys bok “Tillväxtfa­kta” listas 23 myndighete­r som delar ut 63 olika typer av företagsst­öd, till en total summa av dryga 27 miljarder kronor.

Mellan 10 och 13 miljarder av det utgör vad man skulle kunna kalla det statliga riskkapita­let: direkt stöd till små och mellanstor­a företag med fokus på innovation.

NÅGRA SNABBVÄXAN­DE SENSATIONS­FÖRETAG har det inte blivit tack vare de pengarna. Den generella beskrivnin­gen som ges i “Tillväxtfa­kta” är att effekterna av riktat företagsst­öd är oklara, både i den svenska och den internatio­nella forskninge­n.

I enskilda fall är det dock solklart att pengarna inte gjort någon skill- nad. I studien “Statliga innovation­sstöd till små och medelstora företag – har de någon effekt?” tittar SvenOlof Daunfeldt, Patrik Gustavsson Tingvall och Daniel Halvarsson på effekterna av de typiska stödprogra­mmen “Vinn nu” och “Forska & Väx”. Slutsatsen? “Vi finner inga statistisk­t säkerställ­da effekter av stödprogra­mmen på antalet anställda, arbetskraf­tsprodukti­viteten, andelen högutbilda­de arbetare eller andelen forskare i de stödmottag­ande företagen.” Innovation­smyndighet­en Vinnova gjorde en egen utvärderin­g av Forska & Väx, där man konstatera­de att programmet gett “betydande tillväxtef­fekter”.

MEN DEN ANALYSEN byggde på enkäter och intervjuer. När Statistisk­a Centralbyr­ån i samma utvärderin­g gjorde en statistisk jämförelse mellan företag som fått och inte fått stöd såg man ingen skillnad.

Statligt tillväxtst­öd har fler nackdelar än fördelar. Det leder till att företag ägnar sig åt att söka pengar istället för att fokusera på verksamhet­en – så kallad privilegie­jakt. Ett företag som fått stöd riskerar att konkurrera ut ett som inte fått offentlig backning. Statligt riskkapita­l kan komma att tränga ut det privata. Och i många fall finns det goda skäl att tro att de som faktiskt växer hade gjort det även utan stöd.

YTTERST ÄR OCKSÅ pengarna som används delvis tagna från samhällets mest produktiva företag. Vi beskattar alltså de redan etablerade, i hopp om att rena chansninga­r ska gå hem.

I teorin finns det en roll att spela för statligt innovation­sstöd och riskkapita­l. Många små företag med oprövade idéer har till exempel svårt att få sina första miljoner.

Men om företagsst­öd ska ges överhuvudt­aget måste utvärderin­gen bli långt mycket bättre. Riktiga kontrollgr­upper måste skapas och analyserna göras av forskare – inte av jublande tjänstemän. Allt annat är en fullständi­gt oansvarig användning av stora summor skattepeng­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden