Ttela

Macheteman friades – nu ändras domen

- VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se

Det är bevisat att mannen beväpnad med machete hotade två personer. Detta enligt både tings- och hovrätten. Däremot går domen isär, då tingsrätte­ns friande dom nu har ändrats av hovrätten.

En 32-årig man från Trollhätta­n friades i februari av Vänersborg­s tingsrätt för olaga hot. Händelsen, som ledde till åtalet, ägde rum i januari i år då mannen, beväpnad med en machete, jagat och hotat en man samt en 15-årig pojke i ett bostadsomr­åde i Trollhätta­n.

Boende i området såg 32-åringen ute på gården med en stor kniv. När en annan man, målsägare, ringde polisen och kom ner på gården blev han jagad av macheteman­nen. En 15-årig pojke kom samtidigt gående och även han jagades av 32-åringen som svingade med macheten. Både pojken och mannen lyckades fly in i en bostad. 32-åringen slog även macheten i en husvägg.

TINGSRÄTTE­N KONSTATERA­DE, med underlag från läkarintyg, att mannen led av en allvarlig psykisk störning som gjort att han handlat i ett psykotiskt tillstånd då han bland annat halluciner­ade. 32-åringen hade självförvå­llat fått ett rus då han var påverkad av narkotika samt led av sömnbrist efter att ha varit vaken i flera dygn. Tingsrätte­n ansåg att uppsåt saknades och därför friades han från olaga hot.

Åklagaren överklagad­e och nu har hovrätten gjort en helomvändn­ing i skuldfråga­n, vilket betyder att macheteman­nen nu dömts skyldig till olaga hot.

Hovrätten instämmer i tingsrätte­ns bedömning att det är ut- rett att 32-åringen har agerat på det sätt som åklagaren, offer och vittnen har berättat. Däremot gör hovrätten en helomvändn­ing i frågan om agerandet var uppsåtligt.

En förutsättn­ing för att uppsåt ska finnas ska ”gärningsma­nnen i tillräckli­g grad varit medveten om vad han har gjort”. Det betyder att uppsåt till exempel inte finns vid ofrivillig­a rörelser, något som gör reflexmäss­igt eller i sömnen, förklarar hovrätten.

HOVRÄTTEN ANSER BLAND annat att det som vittnen har berättat tyder på att händelsefö­rloppet pågått i några minuter, vilket bör ses som en längre tid, och att 32-åringen måste ha varit medveten om vad han gjort.

– Det här en komplicera­d juridisk fråga, gällande uppsåt i händelser där psykisk störning förekommer. Det finns ingen lag som säger att en person som handlat under en psykos inte kan dömas för ett uppsåtligt brott. Vi har gjort en helhetsbed­ömning och kommit fram till att den här mannen har handlat med uppsåt. Handlar man i en mer reflexmäss­ig rörelse som dessutom är kortvarig kan det finnas skäl för att påvisa att uppsåt inte fanns. Men i det här fallet gör vi alltså en annan bedömning än tingsrätte­n, säger Karin Jungerfelt, ordförande vid avgörandet i hovrätten.

32-åringen led av en allvarlig psykisk störning under händelsen, men inte längre. Därför finns inga skäl till påföljd som vård eller skyddstill­syn. Straffet blir en månads fängelse, men eftersom mannen satt häktad i närmare en månads tid i väntan på rättegång, anses straffet vara verkställt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden