Ttela

FÖRSTA BOKEN OM NORRA BJÖRKE

LITTERATUR: SPÄNNANDE HISTORIA I NORRA BJÖRKE

-

Ett iskallt regn strilar ner över bygden den gråa höstdag när vi träffas vid socknens medelpunkt, Norra Björke kyrka. Det är dock lätt att glömma såväl tid och rum som snålblåste­n och det iskalla regnet under en kyrkogårds­vandring i miniformat med Ann-britt som ciceron.

Hon pekar och berättar. Om bygden, om de prominenta personer som ligger begravda på södra sidan av kyrkan, den som betraktade­s som den ”fina” sidan. Hon visar mig den lilla rest av en tidigare kyrktrappa som tittar fram på samma sida. Den allra första kyrkan som låg här byggdes någon gång under medeltiden.

ANN-BRITT SJÄLV VÄXTE upp på gården Hökhammar i Norra Björke socken och har både blivit konfirmera­d och gift sig i kyrkan. Intresset för hembygden har alltid funnits och hon har tagit det med sig även till Fristad utanför Borås, där hon bor sedan länge och där hon varit ordförande i hembygdsfö­reningen de senaste 30 åren.

– Jag har alltid varit intressera­d av det gamla och jag älskade att höra de gamla berätta om hur det var förr. Tant Ellen i grannhuset var min bästa vän när jag var barn, berättar hon.

Under sina yrkesverks­amma år som lärare fanns inte riktigt tiden att skriva, men efter pensionen kom chansen och Ann-britt var inte sen att ta den. Hon har haft kontakt med sin födelsesoc­ken under alla år hon bott på annat håll och tillsamman­s med Åsaka-björke hembygdsfö­rening bestämde hon sig för att göra slag i saken och skriva boken om Norra Björke. Faktiskt den första bok som skrivits om detta lilla samhälle med sin spännande historia.

På ena sidan bodde Tunheme herrar, på andra de rike Flobönnera. Mitt emellan låg Björke. –Och så var det där man hittade Vittenegul­det, den tredje största svenska skatten, säger Ann-britt Boman som nu skrivit boken om Norra Björke, en socken med guldkant.

BJÖRKE ÄR EN av tre socknar som växte fram på slätten nedanför Hunneberg. I Västra Tunhem bodde det ”fina folket” på stora gårdar. I Flo levde bönderna gott på sina ägor. Mitt emellan, lite i skymundan, låg Björke.

– Och så var det där man hittade Vittenegul­det, den tredje största svenska skatten, så med den här

 ?? Bild: MIA THORNBERG ?? KUNNIG. Ann-britt Boman kan bygden, dess gårdar och släkter på sina fem fingrar och är en medryckand­e berättare. En kyrkogårds­vandring i hennes sällskap gjorde att man snabbt glömde det iskalla regnet.
Bild: MIA THORNBERG KUNNIG. Ann-britt Boman kan bygden, dess gårdar och släkter på sina fem fingrar och är en medryckand­e berättare. En kyrkogårds­vandring i hennes sällskap gjorde att man snabbt glömde det iskalla regnet.
 ?? Bild: MIA THORNBERG ?? BERGFAST. Björke är en av tre socknar som växte fram på slätten nedanför Hunneberg, som denna dag ligger insvept i grådiset.
Bild: MIA THORNBERG BERGFAST. Björke är en av tre socknar som växte fram på slätten nedanför Hunneberg, som denna dag ligger insvept i grådiset.
 ??  ?? HEMBYGDSEN­TUSIAST. Ann-britt Boman är född och uppvuxen i Norra Björke. Redan Hembygdsfö­rening, gett ut boken ”Norra Björke – en socken med guldkant”.
HEMBYGDSEN­TUSIAST. Ann-britt Boman är född och uppvuxen i Norra Björke. Redan Hembygdsfö­rening, gett ut boken ”Norra Björke – en socken med guldkant”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden