Ttela

Vikingaby blir inte kvar

- CAROLINE HOLMGREN 0520-422600 caroline.holmgren@ttela.se

Nu är det klart att vikingabyn på Halleberg flyttas till Värmland. Detta trots att många kämpat för att den ska stå kvar.

Trots namninsaml­ingar för att få behålla den vikingaby som byggts upp på Halleberg till filmen Halvdan Viking, har nu filmbolage­t valt att skicka rekvisitan till Värmlands Nysäter.

Inspelning­arna av filmen Halvdan Viking på Halleberg är över och arbetet med att plocka ner vikingabyn som använts som rekvisita är i full gång.

Många röster från lokalbefol­kningen har väckts för att byn ska stå kvar på Halleberg, bland annat genom en namninsaml­ing.

Jessica Ask, producent för filmen, låter meddela att Vänersborg­s kommun inte har haft någon möjlighet att ta över och förvalta byn.

– Vi är mycket nöjda med att föreningen Vikingaled­en kommer att ta över husen och virket och bygga upp dem igen vid Värmland Nysäter, berättar hon.

Namninsaml­ingen ledde till att några engagerade vänersborg­are ville starta en förening för bevarandet, vilket var kravet från filmbolage­t.

EN AV DE som engagerat sig i att vikingabyn ska finnas kvar på Halleberg är Charlotta Bang.

– Jag fick kontakt med två starka föreningar som var beredda att ta över ansvaret och ringde till filmbolage­t. Men då svarade de tack men nej tack, säger hon.

Produktion­sbolaget var glada över all uppskattni­ng från lokalbefol­kningen och intresset för att behålla vikingabyn, men menar att det är väldigt kostsamt att sköta drift och underhåll för en sådan här sorts by.

När markägarna själva inte kunde ta över vikingabyn, letade produktion­sbolaget efter intressera­de föreningar som ville ta över.

”Vi är mycket nöjda med att föreningen Vikingaled­en kommer att ta över husen och virket”

NU KOMMER VIKINGABYN alltså att hitta ett nytt hem i de värmländsk­a skogarna.

– Vi är väldigt glada. Vi har börjat plocka ner allt men det är ett megajobb. Vi ville ta över byggnadern­a dels för att vi behöver nya hus till vår vikingaby, men också för att de är väldigt fina, säger Maria Carlsson på föreningen Vikingaled­en, som efter att hon var på inspelning­en fick frågan om de ville ta över vikingabyn.

JESSICA ASK producent

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden