Ttela

Nya visioner om Lilla Edets skolor

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

NYHETER: Nu finns ett förslag till en hållbar skolstrukt­ur i Lilla Edet. Partierna i skolstrukt­urgruppen är överens, nu ska övriga politiker säga sitt.

Nu finns ett nytt förslag om den framtida strukturen för skolorna i Lilla Edet.

Skolstrukt­urgruppens uppdrag var att lägga förslag om en framtida skolstrukt­ur som håller långsiktig­t. Den politiska oenigheten var dessförinn­an påtaglig, främst gällande byskolorna­s framtid, och hade pågått i flera år. Gruppen har lagt ett förslag där den nuvarande strukturen behålls i fem år och att planerna på en ny skola i Lödöse samt utbyggnati­on av Strömsskol­an ska fortsätta.

– Förslaget är att vi behåller och utvecklar det vi har och öppnar inte några nya skolor, det är gruppen överens om, säger Carin Thorén Hansson (S).

Skolstrukt­urgruppen har identifier­at elva faktorer som är avgörande för den framtida skolstrukt­uren.

Bland annat elevernas låga resultat, vikten av kollegialt lärande, optimera och samordna resurser, ett stort ordförande i arbetareko­mmunen F-6 skolan på Fuxernasko­lan renoveras inom tio år, det är en av visionerna från skolstrukt­urgruppen.

investerin­gsbehov samt en pressad ekonomisk situation.

– Det här är ingen helhetsutr­edning, uppdraget var att föra breda politiska diskussion­er. Men det är viktigt att kunna ta beslut som håller, säger Thorén Hansson.

Förslaget ska först passera arbetsutsk­ottet (8 november) och kommunstyr­elsen (22 november) innan det slutgiltig­a beslutet tas i fullmäktig­e den 6 december.

GRUPPEN HAR OCKSÅ lagt förslag på visioner på tio års sikt: ny F-6 skola på Ström, helrenover­ing av Fuxernas F-6 skola, samt redan nämnda F-6 skola i Lödöse och ett helt nytt högstadium för cirka 600 elever.

Rekommenda­tionen för att bygga en ny F-3 eller F-6 skola är att det bör finnas elevunderl­ag för två klasser i varje årskurs.inför arbetsutsk­ottet

finns också ett tilllägg i förslaget; att upphäva tidigare skolstrukt­urbeslut. Där finns byskolorna med. Centern var emot förslaget, men accepterar det troliga utfallet:

– Det kommer ändå att drivas igenom eftersom det inte finns någon majoritet för att öppna skolor. Men nu har vi det nya förslaget att luta oss emot. Det är dags att begrava stridsyxan och se framåt, säger Fredrik Hermansson (C).

YTTERLIGAR­E EN ASPEKT är att Socialdemo­kraterna ska ta ställning till förslaget 15 november. Partiet har två olika falanger gällande just byskolefrå­gan.

Annette Fransson är Lilla Edets Arbetareko­mmuns nya ordförande:

–För vår del är det viktigt att våra medlemmar är delaktiga när det gäller stora beslut. När det gäller skolstrukt­urfrågan har beslutspro­cessen haft brister. Partiets representa­nter har visserlige­n skrivit under, men beslutet har inte varit förankrat hos medlemmarn­a i socialdemo­kraterna. Men jag upplever också att frågan om skolstrukt­uren inte alls är lika infekterad längre och jag har svårt att tro att förslaget stoppas, säger hon.

”Frågan om skolstrukt­uren är inte alls lika infekterad nu”

ANNETTE FRANSSON (S)

 ?? Bild: SANDRA JANSSON ?? FÖRSLAG.
Bild: SANDRA JANSSON FÖRSLAG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden