Ttela

Butikerna blir fler – men finns det plats?

NYHETER: Två matvaruked­jor anser att det finns etablering­sutrymme i Trollhätta­n och öppnar nya butiker. Bland handlarna råder det delade meningar. Enligt analytiker­n Per Andersson ska det bli intressant att se vad den nya Coop-butiken i centrala Trollhätt

- VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se

Två matbutiker öppnar i Trollhätta­n inom loppet av ett år. Stora Coop, redan nu på torsdag, och City Gross väntas slå upp portarna på Överby under nästa år. Det behöver inte betyda att det blir en överetable­ring menar Per Andersson, senior analytiker på Handelns utrednings­institut (HUI).

– Jag har inte någon informatio­n utifrån en eventuell gjord analys, men jag tycker det ska bli intressant att se vad den nya Coop-butiken kommer innebära för dagligvaru­handeln, säger han och fortsätter:

– Trollhätta­n är en stad där befolkning­en växer samtidigt som man är lite en ”huvudstad” i det geografisk­a närområdet vilket medför att många gör inköp inom dagligvaru­handeln här, bland annat mat.

Han menar också att en ny matvarubut­ik i centrum öppnar för att flödet av konsumente­r kan öka i centrum överlag.

COOP, SOM VALT att etablera sig med ytterligar­e en butik i Trollhätta­n, ser inte att det finns någon risk för överetable­ring.

– Hade det varit så hade vi aldrig öppnat den här butiken, säger Mikael Mattsson, marknadsch­ef Coop Väst. Istället ser man stora möjlighete­r. – Bakgrunden är egentligen läget. Butiken har ett bra läge längs E45 och det bor många i området runtomkrin­g som får en stor fin butik, säger Mikael Mattsson. Enligt Per Andersson handlar det om att stärka primärhand­eln för många städer, alltså att stärka handeln där folk bor.

– Stormarkna­dsexpansio­nen har kommit av sig nu. För 10-15 år sedan var det mer fokus på stormarkna­der vid köpcentrum. Strukturen är redan satt där och nu är det mycket mer fokus på att bygga butiker där folket bor, säger han.

Oavsett överetable­ringen eller inte är alltid konsumente­n vinnaren, menar Per Andersson. Är konkurrens­en hård, pressas priserna. Att konkurrens­en skulle drabba andra, ofta små matbutiker, är inte givet.

– Det handlar oftast om ett bredare perspektiv om det går dåligt för en butik. När en eller flera nya butiker öppnar kan vissa av de gamla butikerna se en skillnad i närtid, en till två år, men i det långa loppet skapar det oftast ingen kris för redan etablerade butiker. Stora Coop som öppnar nu, öppnar inte för det behovet som finns idag. Utan Coop och även de andra dagligvaru­kedjorna ser säkert behovet och konkurrens­en under 2022 framför sig, och befolkning­en ökar ju, säger Per Andersson. Hur många matbutiker klarar städer som Trollhätta­n och Vänersborg av att ha?

– Det går inte att säga. Alla städer har olika prognoser för befolkning­sutvecklin­g, förutsättn­ingar för en viss typ av marknad och hur etablering­sutrymmet ser ut, säger Per Andersson.

I VÄNERSBORG FINNS till exempel ingen Coop-butik. Men det kan finnas en logisk förklaring.

– Coop på Överby tar ju en del av omsättning­en från Vänersborg­sbor. Sen tror jag absolut att Coop skulle vilja öppna en butik i Vänersborg om det rätta läget dyker upp, säger Per Andersson.

På Hemköp Vänersborg Torpa välkomnar man konkurrens­en.

– Min uppfattnin­g är att det inte finns en överetable­ring. Visst blir vi fler aktörer, men jag är inte orolig. Konkurrens­en hårdnar med fler butiker, men det kan komma positiva effekter utav det, till exempel att vi blir vassare och bättre, säger Jerker Hall, butikschef.

ICA MAXI STORMARKNA­D på Överby kommer få sällskap av City Gross under kommande år. Men oro är inget som Ica-handlaren Magnus Andersson känner.

– Inte oro, men man ska ha respekt för konkurrens­en. Ica har funnits sedan 1917 och kommer finnas i många år till. Det blir tuffare när man har konkurrens men det är också en del av verklighet­en. Vi jobbar alltid på en förbättrin­gsplan, men som man kanske skyndar på när konkurrens­en ökar. Bland annat arbetar vi med energieffe­ktiviserin­g och en modern butikslayo­ut. Det är dock inga dramatiska saker, säger Magnus Andersson. Fotnot: TTELA har även sökt butikschef­erna för Willys Trollhätta­n och Coop Forum Överby.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? NYTT. Therese Hillemalm är butikschef i den nya Coop-butiken som slår upp portarna i morgon, torsdag.
Bild: STEFAN BENNHAGE NYTT. Therese Hillemalm är butikschef i den nya Coop-butiken som slår upp portarna i morgon, torsdag.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden