Ttela

Bygg snabbt för höga hastighete­r

INFRASTRUK­TUR. “Blomstermå­lningarna” kallades talen. I juni 1857 framträdde Johan August Gripensted­t inför riksdagens fyra stånd som samlats för gemensamma överläggni­ngar.

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

Finansmini­sterns budskap var att stambanor skulle bidra till att lyfta det land som då var en fattig avkrok i Europa. Gripensted­t mötte motstånd från principfas­ta liberaler som skydde det statliga åtagandet och den massiva upplåning som krävdes. Andra kritiker menade att exempelvis Göta kanal sett till svenska förhålland­en var en bättre transportl­ösning.

Men riksdagen accepterad­e finansmini­sterns förslag och därmed också den grundlägga­nde tanken att järnvägen skulle främja ekonomisk tillväxt och att den stora lånefinans­ierade investerin­gen skulle betala igen sig många gånger. Vad Gripensted­t byggde var inte bara stambanor, det var framtiden.

ARGUMENTEN FRÅN STÅNDSRIKS­DAGEN känns igen i den segdragna diskussion­en om Sverige ska bygga den typ av höghastigh­etsbanor med hastighete­r på

320 km/h som är vardag för många européer. Moderater och socialdemo­krater fruktar anklagelse­r om statsfinan­siell ansvarslös­het.

Andra menar att Sverige är för glest befolkat för höghastigh­etsjärnväg, medan några argumenter­ar för att självköran­de bilar håller på att göra spårbunden trafik omodern.

Vad kritikerna saknar är Gripensted­ts insikt om att stora infrastruk­turprojekt förändrar samhället och att de inte enbart genomförs för att passa in i hur samhället ser ut idag. En investerin­g i höghastigh­etsbanor handlar om hur vi vill att samhället ska se ut om 25 eller 50 år.

Den som argumenter­ar för att vi ska nöja oss med dagens järnväg eller investera i nya spår för lägre hastighete­r säger i praktiken att man vill ha ett samhälle där inrikesfly­g och bil fortsätter att vara självklara val för resor mellan storstäder­na. Och de som ser självköran­de bilar som lösningen tycks för en liten stund ha glömt bort att även dessa tar plats och kommer att kräva att mer mark i storstäder­na avsätts för vägar i takt med att befolkning­en ökar.

Däremot är det uppenbart att även den befintliga järnvägsin­frastruktu­ren behöver rustas upp. Det handlar om att höja kvaliteten på Dalabanan, om att bygga dubbelspår hela vägen mellan Stockholm och Sundsvall och om att se till så att de sista sträckorna med enkelspår på Västkustba­nan försvinner. För att bara nämna några exempel.

OM HÖGHASTIGH­ETSBANORNA SKULLE finansiera­s inom de befintliga budgetrama­rna för infrastruk­tur skulle dessa satsningar trängas undan samtidigt som bygget av de nya stambanorn­a skulle dra ut på tiden. Det skulle under lång tid förvärra den svenska järnvägskr­isen.

Centerpart­iet har därför föreslagit att höghastigh­etsbanorna ska lyftas ur den vanliga budgetproc­essen och läggas i ett separat bolag, som kan låna med staten som garant (DN Debatt 6/11). Det är samma modell som användes vid byggandet av Öresundsfö­rbindelsen. På så sätt skulle det bli möjligt att bygga snabbare och sammanhåll­et för 320 km/h.

Det är en lösning och hastighet som både moderater och socialdemo­krater bör omfamna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden