Ttela

Kunskapsly­ft för alla i höstbudget

- JÖRGEN HELLMAN PAULA HOLMQVIST PETER JOHNSSON CATHARINA BRÅKENHIEL­M PETRA EKERUM S-riksdagsle­damöter från Fyrbodal

Höstens budget innehåller många glädjebesk­ed för skolan. Nu när vi har vänt stora underskott i statsfinan­serna till överskott kan vi investera i vård, skola och omsorg. Och det gör vi. Eller vad sägs om ett statligt stöd för likvärdigh­et och kunskapsut­veckling som ska fördelas efter behov? Eller att mer resurser tillförs undervisni­ng och elevhälsa? Nu genomför vi också förslaget som innebär att staten tar ett större ansvar för skolans likvärdigh­et och tillför miljarder för att höja kunskapsre­sultaten. Det är klassisk socialdemo­kratisk politik.

ALLA ELEVER SKA få det stöd de har rätt till i skolan. Därför tillför vi i budgeten medel till en Läsa-skrivaräkn­a-garanti i förskolekl­assen och lågstadiet. Förskolan blir dessutom en obligatori­sk skolform vilket skapar en tioårig skolplikt. Vi förstärker och förlänger också läslyftet, insatsen för kompetensu­tveckling i språk-, läs- och skrivutvec­kling. Vi satsar även på att stärka lärarna och höja den specialped­agogiska kompetense­n

INOM RAMEN FÖR Kunskapsly­ftet gör regeringen en massiv förstärkni­ng av antalet utbildning­splatser. Sammanlagt kommer kunskapsly­ftet 2021 att motsvara cirka 93 000 fler permanenta platser inom yrkeshögsk­olan, yrkesvux, folkhögsko­lan, universite­t och högskolor.

Vi satsar extra på samhällsvi­ktiga utbildning­ar så som ingenjörs- och läkarutbil­dningen, men samtidigt förstår vi vikten av yrkesprogr­ammen. Industrins kompetensf­örsörjning är beroende av yrkesprogr­ammen. Möjlighete­rna att sadla om till läraryrket behöver förbättras. Därför satsar regeringen ytterligar­e på fler platser på kompletter­ande pedagogisk­a utbildning­ar, vidareutbi­ldning av yrkesverks­amma, fler relevanta sommarkurs­er inom lärarutbil­dningarna. Dessutom görs särskilda satsningar på fler yrkeslärar­e och lärare till Kulturskol­an.

Inte nog med det, vi höjer dessutom studiebidr­aget för gymnasieun­gdomar med 200 kr i månaden. Höstens budget är typiskt socialdemo­kratisk. I stället för kortsiktig­a skattesänk­ningar för de rikaste bygger vi långsiktig­t upp en stark välfärdsst­at där alla har möjlighete­r att utvecklas och utbildas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden