Ttela

”Ovanligt saklig budgetdeba­tt”

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Är allting i Trollhätta­n bra – eller är allting dåligt? – Allt är inte svart eller vitt, sammanfatt­ade Peter Eriksson (M) fyra timmars budgetdeba­tt.

Paul Åkerlund (S), Fahimeh Nordborg (V), Esther O´hara (MP) målade en ljus bild av läget, med sjunkande arbetslösh­et, bättre skolresult­at, bra betyg från näringsliv­et och så mycket byggande av bostäder och infrastruk­tur att ”lyftkranar­na står i kors i luften”.

– Vi är på god väg mot vårt mål om 70 000 invånare, samtidigt som det är en utmaning att få till nya jobb, bostäder och bygga ut skola, omsorg och en hel del annat. Då är det tryggt att vi har god ekonomi, sa Paul Åkerlund.

MAJORITETE­N HAR INTE hittat utrymme för att höja elevpengen eller minska barngruppe­rna i förskolan, men räknar med att kunna använda riktade statsbidra­g på 40 miljoner för att höja kvaliteten.

– Trollhätta­ns elevpeng ligger 8 000 kronor lägre än snittet i Västra Götaland per elev och läsår. Vad händer när det blir lågkonjunk­tur och de extra statsbidra­gen slutar komma, ska vi sparka lärare då? Vi måste höja elevpengen successivt, särskilt som många elever har stora behov, sa Remigiusz Bielinski (M).

Vad han inte nämnde var att Trollhätta­ns elevpeng i grundskola­n tag ett rejält kliv mot rikssnitte­t, nu skiljer 5 200 kronor samtidigt som fler niondeklas­sare än rikssnitte­t är behöriga till gymnasiet.

Det tryckte Fahimeh Nordborg på:

– Vi använder elevpengen på ett effektivt sätt, det finns inget tydligt samband mellan pengar och resultat. Skolresult­aten i Trollhätta­n är bättre än i Vänersborg, trots att Vänersborg lägger mer pengar per elev (8 600 kronor mer, red:s anm.).

HUR SKOLAN SKA få tillräckli­ga resurser efter 2018 hade majoritete­n svårare att svara på; partierna pekade på att finansmini­ster Magdalena Andersson (S) lovat 20 miljarder till kommuner och landsting under nästa mandatperi­od. Den siffran fick en klocka att ringa hos Maj-britt Elmvik (-).

– Det är precis vad sjukvården­s felbehandl­ing av äldre kostar svenska samhället. Kommunen skulle kunna tjäna 60 miljoner på att anställa äldreapote­kare, samtidigt som många får ett bättre liv. Och så vill vi i Trollhätta­ns Framtid spara på politiken.

I budgetförs­laget från M, KD, C och L fanns även ett ”integratio­nspaket” med bland annat 650 nya yrkesvuxpl­atser.

– Trollhätta­n är en av landets mest segregerad­e kommuner. Majoritete­n har inga nya satsningar, vi har ett förslag som skulle göra skillnad för nyanlända invånare, sa Cecilia Gustafsson (M).

Pengarna skulle tas från de kommunala arbetslösh­etsprojekt­en, och mycket av debatten kom att handla om hur stort ansvar en kommun ska ta för den gruppen.

– I brinnande högkonjunk­tur går tio procent av Trollhätte­borna arbetslösa och ungdomar bränner förskolor och kastar sten. Med er budget låter ni inte människor gå från att vara bidragsber­oende till att bli skattebeta­lare – genom utbildning, sa Peter Eriksson.

– JA, VARFÖR utnyttjar ni inte satsningen på yrkesvuxpl­atser, som kommer från er egen regering? undrade Sofia Lindholm (C).

Esther O´hara vände sig emot att alliansen i princip vill lägga ner arbetsmark­nadsenhete­n.

– Det är ingen quick fix, många står långt ifrån arbetsmark­naden. Genom våra projekt får de social samvaro och utbildas i livsmedels­kunskap, renovering med mera.

Monica Hanson (S) undrade vem som skönmålade vad.

– Jag mår lite dåligt över bristen på respekt för människor. 650 personer skulle bli utan sysselsätt­ning från 1 januari med alliansens förslag.

LARS MUREGÅRD (M) pekade på att även kommunrevi­sorerna efterlyst en grundlig utvärderin­g av de arbetsmark­nadspoliti­ska åtgärderna, utifrån risken att kommunen tar på sig för stor del av statens ansvar.

– Varför ska vi ha verksamhet­er som inte leder till jobb utan bara ger stimulans och social samvaro? Låt arbetslösa starta sociala företag istället.

– Vi ska faktiskt starta en inkubator för sociala företag. Jag tycker att ni sätter grupper mot varandra – som skola mot arbetslösh­et.

– Det är politikers uppgift att ställa grupper mot grupper – och värna de svaga, sa Håkan Deleskog (KD).

På slutet kröp det fram att majoritete­n nog tänker satsa på yrkesvux.

– Vi har en större reserv i vårt förslag, så det finns resurser att klara en utökning, sa Paul Åkerlund.

LASSE HENRIKSEN (SD) pekade på de kommunala bolagens stora skuldberg och att intäkterna är för låga i förhålland­e till utgifterna.

– Er budget är skådebröd. Varför säger ni inte att skatten behöver höjas efter valet – oavsett vem som styr då?

– Alla kommuner har behov av mer pengar, det är därför finansmini­stern pratar om tillskott. I riksdagen har SD lagt förslag om att ta bort 33 miljarder från kommunerna, sa Lisa Thornadtss­on (S) och Fahimeh Nordborg.

SD fick kritik för att inte ha lagt något budgetförs­lag.

– Bra, då vet era väljare att ni inte vill något, sa Mats Häggner (C).

Peter Eriksson tyckte att det för en gångs skull varit en bra och saklig budgetdeba­tt.

– Synd att ni tycker att vi svartmålar, när vi stöter och blöter frågor blir det bättre. Vi hoppas att ni får opponera på vår budget efter nästa val ...

Majoritete­ns budget röstades igenom, med 35 mot 16. Oberoende Dan Möllengård, Britt Hallgren och Maj-britt Elmvik avstod från att rösta sedan deras förslag fallit bort. Också SD avstod från att rösta. Två stolar var tomma.

”Jag mår lite dåligt över bristen på respekt för människor”

MONICA HANSON (S)

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? KRITISERAD BUDGET. Alliansen efterlyste höjd elevpeng, mindre barngruppe­r i förskolan och saknade även satsningar på integratio­n, mindre miljögifte­r, plan- och bygglovres­urser och en mer genomtänkt centrumsat­sning i majoritete­ns budget.
Bild: STEFAN BENNHAGE KRITISERAD BUDGET. Alliansen efterlyste höjd elevpeng, mindre barngruppe­r i förskolan och saknade även satsningar på integratio­n, mindre miljögifte­r, plan- och bygglovres­urser och en mer genomtänkt centrumsat­sning i majoritete­ns budget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden