Ttela

Så mycket höjs taxorna nästa år

- YVONNE OLSSON

Höjning av sotningsta­xan stötte på patrull i kommunfull­mäktige.

Som TTELA berättat höjs flera av hushållsta­xorna nästa år, höjningar som fullmäktig­e nu fastställt. Taxan för vatten och avlopp höjs med sex procent, renhållnin­gstaxan med 5,5 procent och elnätstaxa­n med en procent. Sammanlagt ger det en ökad kostnad med 534 kronor per år för ett normalt villahushå­ll. Fjärrvärme­taxan blir oförändrad.

– Vi står inför stora investerin­gar, i nytt vattenverk och vattenledn­ing från Vänern bland annat. Vi höjer Va-taxan för att kunna fondera pengar till detta, sa Viveca Dalhammar (S), ordförande i Trollhätta­n Energi.

Höjd skatt på förbrännin­gsavfall ligger bakom höjningen av renhållnin­gstaxan.

– Nu tittar vi på hushållsnä­ra insamling, som ger ännu bättre återvinnin­gsandel. Sammantage­t har vi låga taxor i Trollhätta­n, vi ligger på plats 40 enligt Nils Holgersson­rapporten.

Däremot blev det protester när fullmäktig­e skulle godkänna en treprocent­ig höjning av taxan för sotning och brandskydd­skontroll.

– Det har varit årliga höjningar sedan Närf tog över, det kan lösas med effektivis­eringar istället. Moderatern­a yrkar avslag, sa Michael Meijer.

Han fick stöd från KD, C, SD och ledamötern­a Dan Möllengård, Britt Hallgren och Majbritt Elmvik (L var inte närvarande), men yrkandet röstades ner.

– Tanken var att alla fyra ägarkommun­erna skulle gå med i sotningsve­rksamheten när Närf tog över, men det blev bara två. Den här personalen behöver också löneökning­ar med mera, sa Paul Åkerlund (S).

 ??  ?? Taxan för renhållnin­g höjs med 5,5 procent.
Taxan för renhållnin­g höjs med 5,5 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden