Ttela

Här bygger eleverna med legobitar under skoltid

- CAROLINE HOLMGREN 0520-422600 caroline.holmgren@ttela.se

På två minuter ska en robot programmer­ad av niondeklas­sare ta sig över en bana och utföra så många uppdrag som möjligt. På lördag är det dags för årets upplaga av First lego league, men för laget på Paradissko­lan har vägen dit inte varit enkel.

– Jag tycker att vi har kommit närmare varandra nu, säger Ella Engström.

Tillsamman­s med sina klasskamra­ter i 9 esc på Paradissko­lan, är hon med och tävlar i First lego league på lördag. Det är en årlig innovation­stävling för ungdomar mellan 10 och 16 år.

Under åtta veckor ska lagen bygga en robot med hjälp av legobitar, sätta ihop en bana och programmer­a roboten att ta sig fram och lösa olika uppdrag.

DE SISTA DAGARNA har varit intensiva. Roboten Martina försvann från sin plats i klassrumme­t och när den väl hittade tillbaka igen, upptäckte laget att programmer­ingen var rensad.

– Programmer­ingsgänget har fått jobba hårt för att vi ska komma tillbaka. Det har varit väldigt stresssigt och mycket att göra, men alla har varit effektiva och hjälpts åt, säger Alicia Christense­n.

Roboten är programmer­ad att till exempel plocka upp och förflytta objekt, trycka på knappar och läsa av om den ska stanna eller svänga med hjälp av ljus- och färgsensor­er.

– Vi kunde nästan ingenting innan. Vi gick en grundkurs på Innovatum. Men vi har lärt oss väldigt mycket på vägen, säger Ella Engström.

Tävlingen består av tre moment som alla ska presentera­s för domarna: Marknadsfö­ring, innovation och kunskap.

VARJE ÅR PRESENTERA­S ett nytt samhällsak­tuellt tema, som lagen fritt ska implemente­ra i sitt arbete. I år handlar det om Hydro Dynamics.

– Vi har valt att fokusera oss på att ökenlandsk­apet växer och skapar mindre odlingsmöj­ligheter, säger Alicia Christense­n och berättar om deras lösningsid­éer där fokus även är på att utbilda människor om hur de bäst samlar och sparar vatten.

UNDER TÄVLINGEN BEDÖMS laget även i samarbete och laganda, något som de tycker har vuxit fram under arbetets gång.

– Vi har haft delade meningar, men ju längre in i arbetet vi kommit desto mer seriösa och strukturer­ade har vi blivit, säger Alicia Christense­n.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? REDO. ”Det har blivit många roliga stunder ihop”, säger Ludvig Krus Axelsson om projektet. Här med Ella Engström, Indra Larsen och Alicia Christense­n.
Bild: ANDREAS OLSSON REDO. ”Det har blivit många roliga stunder ihop”, säger Ludvig Krus Axelsson om projektet. Här med Ella Engström, Indra Larsen och Alicia Christense­n.
 ??  ?? LEGOBANA. Klassens programmer­ingsexpert Nils Ekström visar hur roboten är programmer­ad genom datorn för att ta sig an olika utmaningar på planen.
LEGOBANA. Klassens programmer­ingsexpert Nils Ekström visar hur roboten är programmer­ad genom datorn för att ta sig an olika utmaningar på planen.
 ??  ?? TIDSPRESS. Laget döpte på stående fot roboten till Martina, efter Ludvigs mamma. Nu kämpar de med att få den färdig till lördagens tävling.
TIDSPRESS. Laget döpte på stående fot roboten till Martina, efter Ludvigs mamma. Nu kämpar de med att få den färdig till lördagens tävling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden