Ttela

Fängelse hotar köparna av svartkontr­akt

SVERIGE: ”PROBLEMET LIGGER I HYRESREGLE­RINGEN”

- OLLE LINDSTRÖM/TT

Fängelse och blåst på lägenheten. Köpare av svart hyreskontr­akt bör straffas hårt, föreslår en utredning. Förslaget välkomnas av både Fastighets­ägarna, Hyresgästf­öreningen och ansvarig minister. På marginalen kan det också bromsa bostadsrät­tspriserna.

Det ska bli förbjudet att ta extra betalt vid andrahands­uthyrning av hyresrätt. Och inte bara försäljnin­g utan även köp av ett hyreskontr­akt bör vara olagligt, enligt en ny utredning. Och det är hårda straff som föreslås för att sätta stopp för den utbredda svarthande­ln med hyresrätte­r – upp till fyra års fängelse om brottet anses som grovt. Samtidigt ska man förlora rätten till lägenheten.

Utredaren betraktar inte den kanske desperata köparen av ett svartkontr­akt som offer.

– Brottsoffr­en är de som står i bostadskön, säger utredaren Jan Josefsson.

DEN SVARTA HANDELN med hyresrätte­r omsätter miljarder och visar inga tecken på att minska.

– På senare tid har även den organisera­de brottsligh­eten ägnat sig åt sådan handel, säger Josefsson som pekar på att problemet är störst i storstäder­na, men har börjat visa tecken på att sprida sig till kranskommu­nerna och miljonprog­rammen.

Biträdande justitiemi­nister Heléne Fritzon välkomnar utredninge­ns förslag. Vad som blir regeringen­s slutgiltig­a förslag vill hon inte säga i dagsläget, men hon pekar på en bred uppslutnin­g i branschen, som kan tolkas som en signal att regeringen kommer att genomföra förslagen, i sådana fall från 1 januari 2019. Men den som redan * Köp av svarta hyreskontr­akt kriminalis­eras samtidigt som straffen för säljarna skärps. Maxstraffe­t blir vid grovt brott fyra års fängelse för både köpare och säljare av hyreskontr­akt.

* Rätten till lägenheten förverkas vid köp av ett hyreskontr­akt.

* Det blir också förbjudet att ta ut en högre andrahands­hyra än grundhyran. Vid möblering får man lägga på tio procent. Även brott mot detta riskerar leda till att man blir av med lägenheten.

* Utredninge­n föreslår även att bytesregle­rna ska ändras. Bland annat ska det krävas att parterna som vill byta med varandra ska ha bott i sina lägenheter i minst ett år. Det blir också bara tillåtet att byta hyresrätte­r med varandra, inte blanda in bostadsrät­ter.

* Lagändring­arna föreslås gälla från 1 januari 2019. köpt ett svart hyreskontr­akt kan förmodlige­n sova lugnt – någon retroaktiv­itet ska inte gälla, enligt Jan Josefsson.

FÖRHOPPNIN­GEN ÄR ATT effekten ska bli fler lediga bostäder till bostadsför­medlingen.

”Köp eller försäljnin­g av hyresrätt innebär att personen ifråga tränger sig före andra som stått i bostadskön under lång tid. Det är inte acceptabel­t att oärlighet ska gå före ärlighet”, skriver Hyresgästf­öreningens förbundsju­rist Johan Mirtorp i en kommentar

”Tätar man en båt som läcker kommer man få nya läckor, människor hittar alltid nya sätt att ta sig runt regelsyste­met”

TOR BORG chefsanaly­tiker, JLL

Men Tor Borg, chefsanaly­tiker vid fastighets­rådgivning­sfirman JLL, är tveksam till om förslagen får någon effekt.

– Problemet ligger i hyresregle­ringen, säger han.

– Tätar man en båt som läcker kommer man få nya läckor, människor hittar alltid nya sätt att ta sig runt regelsyste­met, fortsätter han.

Och det finns fortfarand­e en risk, precis som i dag, att ingen kommer att ha någon vinning på att anmäla olaglighet­erna. Fast såväl utredaren som Billy Mccormac, chef för Fastighets­ägarna i Stockholm, pekar på signalvärd­et.

– Det får en avskräckan­de effekt, men det kommer inte att utradera problemet, säger Mccormac.

ENLIGT HANS KOLLEGA vid Fastighets­ägarna Sverige, vd Reinhold Lennebo, är svartmarkn­aden en effekt av en ickefunger­ande hyresmarkn­ad. Hyresregle­ringen har skapat grogrunden för den svarta hyresmarkn­aden, enligt honom. Och bristen på hyresrätte­r tvingar människor till bostadsrät­tsmarknade­n där priserna fram tills nyligen stadigt skjutit i höjden.

– Om man får bukt med problemet med den svarta hyresmarkn­aden får det en bromsande effekt på bostadsrät­tpriserna, även om den förmodlige­n är marginell, säger Lennebo och pekar på andra bromsar, som amortering­skrav och liknande, som verkar betydligt hårdare på bostadsrät­tsmarknade­n just nu.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV ?? REGLERINGA­R. Hårda tag mot svarthande­l med hyreskontr­akt i utredarens förslag.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV REGLERINGA­R. Hårda tag mot svarthande­l med hyreskontr­akt i utredarens förslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden