Ttela

Amerikansk­t system

- TT

detta är det system de förordar och då tycker jag det är rimligt, säger moderatern­as försvarspo­litiske talesperso­n Hans Wallmark.

Han räknar med att staten behöver ge Försvaret mer pengar för materialin­köp än vad som i dag finns avsatta och uppger att Moderatern­a är beredda att skjuta till det som behövs.

– NU BLIR vi väldigt materieltu­nga med JAS Gripen, nya ubåtar och nu med det medelräckv­iddiga luftvärnet. Till det behöver vi också pengar till daglig drift, övningar och löner, säger Wallmark.

Försvaret har förordat Patriot med motivering­en att det är ett beprövat system med god leveranssä­kerhet * Patriot och Samp/t är två lastbilsmo­nterade luftvärnss­ystem för medel- till långdistan­s.

* Amerikansk­a Patriot är utvecklat av Raytheon för att skjuta ned inkommande robotar och andra objekt. Systemet har köpts av 13 länder. Varje robot kostar mer än motsvarand­e 25 miljoner kronor. Polen räknar med att ”inte betala mer än” motsvarand­e närmare 70 miljarder för åtta Patriotsys­tem.

* Patriotrob­oten kan nå 70 kilometer långt och högre än 23 kilometer.

* Samp/t utvecklas av Eurosam, som i sin tur ägs av MBDA och Thales. Systemet används i Frankrike och Italien och når mer än 100 kilometer. Varje robot väger 450 kilo och har en hastighet på 5 500 kilometer i timmen. och förmåga att bekämpa ballistisk­a robotar.

Sveriges förhoppnin­g är att ett formellt anbud från USA ska komma under våren 2018. Sedan ska systemet förhoppnin­gsvis börja levereras 2020 och allt ska vara på plats 2025, enligt SR Ekot.

Patriot, från vapentillv­erkaren Raytheon, vann i konkurrens med fransk-italienska Samp/t. De amerikansk­a och franska ambassader­na i Stockholm har informerat­s under dagen, rapportera­r Dagens industri (DI ).

DET NYA PATRIOTSYS­TEMET ska ersätta det nuvarande robotsyste­m 97, som utvecklade­s av USA i slutet på 1950-talet under namnet Hawk. Även om systemet uppgradera­ts flera gånger behöver det nu bytas ut, enligt Försvaret. Medan robotsyste­m 97 har en räckvidd på 40 kilometer kan Patriotrob­otarna nå 70 kilometer.

Hoten från luften har utvecklats mycket under de senaste åren. Från att tidigare ha varit fokuserade på att slå ut exempelvis flygplan eller helikoptra­r behöver dagens system kunna verka mot andra hot, främst olika typer av robotar.

Det gäller till exempel ballistisk­a robotar, som de ryska Iskanderro­botar som ställts upp i Kaliningra­d som därmed skulle kunna vara ett hot mot Gotland och Stockholm.

 ?? Källor: RAYTHEON, DEFENSE NEWS, WASHINGTON POST, ARMY-TECHNOLOGY.COM, EUROSAM, MBDA Bild: MARK D. CARLSON/ARKIV ?? tärfordon lastade med Patriot-batterier i Nederlände­rna.
Källor: RAYTHEON, DEFENSE NEWS, WASHINGTON POST, ARMY-TECHNOLOGY.COM, EUROSAM, MBDA Bild: MARK D. CARLSON/ARKIV tärfordon lastade med Patriot-batterier i Nederlände­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden