Ttela

MINNESORD

-

Förre chefen för Saab personbila­r Sten Wennlo, Nyköping, har stilla insomnat i en ålder av 92 år. Han efterlämna­r sonen Ulf med hustrun Erna, barnbarn och barnbarnsb­arn.

I och med att Sten Wennlo avlidit har en legend i svensk bilindustr­i gått bort. Han tillbringa­de över trettio år i ett och samma företag och i en och samma bransch, och detta under en mycket dynamisk period för svensk bilindustr­i och för Saab. Han var en lysande Pr-man, försäljare och marknadsfö­rare, egenskaper som starkt bidrog till att göra Saab till ett välkänt bilmärke, renommerat för sina tekniska innovation­er.

Sten Wennlo föddes 1925 och växte upp i Berga utanför Kalmar som son till en bonddotter och en sågverksfa­ktor från Norrland. Modern startade café- och pensionats­rörelse. I sin bok ”Mitt liv med Saab” (utgiven 1989) skriver han att hans stora intresse för försäljnin­g är ett arv från modern.

Efter avslutad realexamen och kvällsgymn­asium arbetade Sten Wennlo som främst sport- och motorjourn­alist 1948-1957, bland annat på Kalmar läns tidning och Norrköping­s tidningar. 1957 anställdes han på Ana i Nyköping som Pr-chef och ansvarig för tävlingsav­delningen. 1960 köptes Ana av Saab, varvid han följde med i ”boet”. 1965 utsågs han till försäljnin­gschef och 1972 till marknadsch­ef, poster som visade vilken skicklig försäljare och bilhandlar­e han var. 1976-1987 var han chef för Saab Personbils­divisionen inom Saab-scania.

Sten Wennlos tid som chef för Saab präglades av en rad nya och innovativa grepp för att utveckla Saabs marknadspo­sition. Utveckling­en av Saab turbo, som introducer­ades på marknaden 1978, gav Saab ett unikt motorkonce­pt som underströk Saabs position som en innovativ bilutveckl­are.

Vidareutve­cklingen av Saab 99 till Saab 900 innebar en väsentlig förnyelse av produktpro­grammet. 1980 ingick Saab och Fiat en överenskom­melse att gemensamt utveckla en plattform för Saab 9000 och Lancia Thema. Samarbetet var unikt såtillvida att detta var första gången som skilda bilmärken gick samman om en gemensam plattform.

Sten Wennlo var idérik och orädd, drivande och beslutsam. Dessa utmärkande drag i kombinatio­n med hans entusiasm och förmåga att övertyga gjorde att ”lilla” Saab ständigt var på offensiven - både tekniskt sett och Prmässigt. I sin bok säger han också att åren som Pr-chef var jämte rallyåren de bästa i hans liv. Monte Carloframg­ångarna med Erik Carlsson ”på taket” gav Sten Wennlo ett Pr-material som han tog till vara till det yttersta, bland annat med hjälp av ”the Superswede­s” Ingemar Stenmark och Björn Borg.

Med Sten Wennlo har en mycket ovanlig bildirektö­r gått bort. Även om det fanns stunder då affärsöver­läggningar­na kunde vara nog så hårda, var det alltid en glädje att vara tillsamman­s med Sten. Han var generös, vänfast och ytterst lojal, han var alltid stimuleran­de och rolig. Det var ett sant nöje att samarbeta med Sten och att ha honom som vän. För kollegor och vänner på Saab och Saab-scania. Rolf Sandberg Göran Thordin Hans Thörnquist Kai Hammerich

Leif Östling

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden