Ttela

Risk att bandy-vm i Vänersborg ställs in

NYHETER: Kommunstyr­elsen har beslutat att kommunen ska bidra med 400 000 kronor till bandy-vm. Betydligt mindre än utlovat menar IFK Vänersborg. Nu kan klubben tvingas att hoppa av.

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

IFK Vänersborg får 400 000 kronor av kommunen till bandy-vm – och inte ett öre mer. Nu fruktar kommunstyr­elsens ordförande Marie Dahlin att evenemange­t inte blir av. – 400 000 räcker inte till ett VM.

IFK Vänersborg har bett kommunen om stöd för att kunna anordna A- och B-VM i bandy i Vänersborg i början av 2019.

På onsdagen tog kommunstyr­elsen upp ärendet. Enligt förslaget skulle kommunstyr­elsen avsätta 400 000 kronor till de två turneringa­rna. Men inget nämndes om vad övriga delar av den kommunala organisati­onen skulle bidra med.

Och det tyckte inte opposition­en var någon bra idé, de vill ha koll på exakt hur stora utgifterna blir.

– Vi slår fast att de 400 000 är kommunens hela åtagande. Det ska vara glasklart, säger kommunstyr­elsens förste vice ordförande Gunnar Lidell (M).

UNDER VM 2013 stod kommunstyr­elsen för 300 000 kronor men kommunens totala kostnader blev betydligt högre än så. Olika summor har nämnts.

– Det beror på hur man räknar. Jag skulle tro att det handlade om ungefär 1,5 miljoner kronor för hela åtagandet, säger Gunnar Lidell.

Och det är detta som opposition­en vill få kontroll på. M, L och KD föreslog alltså att kommunstyr­elsens bidrag skulle vara kommunens hela stöd. De fick med sig V och SD vilket räckte för att få en majoritet.

Nu fruktar kommunstyr­elsens ordförande, Marie Dahlin (S), att IFK Vänersborg inte ska ha råd att arrangera VM. Tanken med ursprungsf­örslaget var att kulturoch fritidsnäm­nden och samhällsby­ggnadsnämn­den också skulle bidra till evenemange­n.

– 400 000 räcker inte till ett VM. Och det tror jag alla var införstådd­a med, säger hon Gunnar Lidell säger: – Om IFK mot förmodan skulle märka att de inte klarar av budgeten så får de komma med en ny förfrågan om pengar.

MARIE DAHLIN MENAR att klubben behöver veta förutsättn­ingarna.

– IFK måste veta vad de får.

När det gäller de totala kostnadern­a säger Marie Dahlin:

– Jag kan inte säga hur mycket pengar som behövs, vi har ju inte förhandlat med IFK än. Och nu kommer vi nog inte så långt.

HON KAN INTE heller säga vad notan blev förra gången.

– Jag vågar inte svara på hur mycket det blev. Jag ser det som goodwill för kommunen.

De båda politiska rivalerna är i grunden positiva till evenemange­t.

– Det är bra att det kommer mellan 30 000 och 40 000 besökare till Vänersborg och att kommunen visar upp sig från sin bästa sida, säger Gunnar Lidell.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND / SCANPIX ?? Svenska landslaget deppar efter finalförlu­sten i Vm-finalen mot Ryssland i Arena Vänersborg 2013. Nästa vinter var det meningen att bandy-vm på nytt ska avgöras i arenan, men nu är det osäkert.
Bild: ANDERS WIKLUND / SCANPIX Svenska landslaget deppar efter finalförlu­sten i Vm-finalen mot Ryssland i Arena Vänersborg 2013. Nästa vinter var det meningen att bandy-vm på nytt ska avgöras i arenan, men nu är det osäkert.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? Kommunstyr­elsens ordförande Marie Dahlin (S) är rädd att det inte blir något bandy-vm i Vänersborg.
Bild: STEFAN BENNHAGE Kommunstyr­elsens ordförande Marie Dahlin (S) är rädd att det inte blir något bandy-vm i Vänersborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden