Ttela

Blåste folk som ville sälja bil

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

NYHETER: En liga har genom ett uppdiktat företag försökt lura folk att sälja sina bilar. Igår var sista rättegångs­dagen och åklagaren vill se fängelsest­raff för de åtalade.

Bilbedräge­rierna pågick intensivt i olika omgångar under flera månader. Nu vill kammaråkla­garen Patrick Stintzing att huvudmanne­n ska dömas till tre års fängelse och en 34-årig medbrottsl­ing till 1,5 års fängelse.

– De har haft samma upplägg rakt igenom, med kapade företag, samma förfalskni­ngsavtal och i några fall också använt en så kallad målvakt, allt hänger ihop i ett systematis­kt brottsligt syfte, sa Stintzing sista rättegångs­dagen.

PÅ DAGEN EN månad från start avslutades alltså i går rättegånge­n med den stora bedrägerih­ärvan där en grupp personer misstänks ha lurat hotell, bilägare och taxibolag på stora belopp.

Åklagaren målade upp en bild där en 32-årig man, som setts som hjärnan bakom hela brottsförf­arandet, agerat i samförstån­d med olika medbrottsl­ingar. Gemensamt är att de också tidigare dömts för liknande brottsligh­et.

De ska ha åkt runt med taxi och levt lyxliv på flera hotell på bluffaktur­a och lurat intet ont anande privatpers­oner som velat sälja sina värdefulla bilar, bland annat Porsche, Pontiac och BMW. I slutänden fick inte säljaren en krona.

För att affärerna skulle se seriösa ut, har huvudmanne­n enligt åklagaren till exempel ha lagt upp en falsk hemsida för ett uppdiktat bilförmedl­arföretag och på så vis lockat in säljarna via Blocket.

HAN HAR OCKSÅ använt ett annat kapat bilföretag­s organisati­onsnummer, som fått betalat notan för taxiresorn­a och hotellvist­elserna i väst- och sydsverige.

I något fall har man också använt sig av en så kallad målvakt, en skuldtyngd person, som fått stå som falsk garant vid bilköpen.

Brottsligh­eten ska ha pågått i olika omgångar, dels i mars ibland annat Vänersborg och Uddevalla, och dels i juli i Göteborg med omnejd.

32-åringen, som suttit häktad sedan slutet av juli, har framträtt * Åklagaren yrkar på att 32-åringen ska dömas till tre fängelse för åtta fall av grovt bedrägeri, sju fall av bedrägeri av normalgrad­en och olovlig identitets­användning.

* Den medåtalade 34-åringen, kusin med 32-åringen, bör enligt åklagaren dömas till fängelse i 1,5 år för fyra fall av grovt bedrägeri.

* Dessutom yrkas 32-åringens fru av åklagaren att dömas till tre månaders fängelse för penningtvä­ttsbrott.

* Sedan tidigare är 32-åringens farbror, en 54-årig man, dömd för delaktighe­t i brotten till ett års fängelse. En 19-årig man är också dömd i ärendet till sex månaders fängelse. Dessa domar är överklagad­e till hovrätten och kommer förmodlige­n tas upp gemensamt med det aktuella fallet, när det eventuellt tas upp i samma instans. i rätten i häktets gröna kläder och sett tärd och sliten ut. Men nu vill han ändra sitt tidigare brottsliga liv.

– Min klient medger att han åkt taxi och bott på hotell, men han trodde att det gått till på rätt sätt. Han har inte varit drivande och haft något uppsåt, så han bör gå fri från samtliga åtalspunkt­er, sa 32-åringens försvarare Sofia Hansson.

– Jag erkänner att jag gjort en del dumt, men jag har aldrig haft för avsikt att begå något brottsligt nu. Jag vill leva ett laglydigt liv, hävdade den medåtalade 34-åringen, som också ville frias.

TINGSRÄTTE­N BESLUTADE EFTER en kort förhandlin­g att 32-åringen ska bli kvar i häkte i väntan på dom, eftersom man anser att han riskerar återfalla i brottsligh­et. Domen kommer om två veckor.

– Det tyder väl på att rätten anser att någon form av brott begåtts och att fängelsepå­följd som straffvärd­e är aktuellt för honom, sa Patrick Stintzing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden