Ttela

Robert tar sats i kåsan

- SVEN WASSÉN

Efter en succéfylld säsong är Robert Friberg från Frändefors redo för säsongens kraftmätni­ng, Novemberkå­san.

Efter ett fantastisk­t bra år inom enduron, laddar Robert Friberg för den tuffa och hårda Novemberkå­san till helgen. – I fjol sa de att den var för enkel, så till i år har de gjort den tuffare och vi kommer att köra 32 mil totalt, berättar Robert inför debuten i kåsan.

Årets kåsa håller till utanför Enköping, där en dag och två nattetappe­r ska köras. Över tio timmar på stigar i skogarna kommer åkarna att försöka bemästra.

– Målet är att ta sig i mål först och främst. De har sagt till mig att bara genomföra dagsetappe­n, det är ju under natten som allt avgörs. Det är verkligen en uthållighe­tstävling detta.

FÖR DEN 25-ÅRIGE snickaren från Frändefors är enduro ganska nytt. Efter att ha kört motocross i en massa år, med bland annat två Jsmguld, så testade Robert enduro i fjol i två Sm-deltävling­ar.

– Det gick ganska bra och Husqvarna ringde och ville skriva kontrakt med mig, säger Robert.

Husqvarna blev inte besviket för det blev Sm-guld för Robert i klassen SM 3, och sedan blev han uttagen till landslaget. Han fick köra Six-days i Frankrike som en av fyra förare.

– Det var helt sjukt kul att få chansen att köra där.

Robert lyckades bra och var andra bäst i laget, trots att han blev bestulen på alla grejor när han anlände dit.

Novemberkå­san kommer att avsluta enduroåret för Robert Friberg, men redan nu är allt klart inför nästa år.

HAN KOMMER ATT köra SM plus de tre långloppen Gotland Grand National, Ränneslätt och Stångebro.

Efter det blir det även kåsan nästa år.

Och som om inte detta räcker, så kommer han även att köra EM med fyra deltävling­ar.

– Det blir mycket tävlande nästa år, men det ska bli jättekul, säger han.

Det blir ett gediget program att snickra ihop för Robert Friberg nästa år, men nu är det årets kåsa som gäller.

Dubbdäcken är på och en verklig utmaning för honom står för dörren i helgen.

 ?? Bild: SVEN WASSÉN ?? REDO FÖR KAMP. Frändefors­killen Robert Friberg har haft ett fantastisk­t år så här långt och är nu redo för säsongens uthållighe­tsprov i enduro – Novemberkå­san. ”Målet är att ta sig i mål först och främst”, säger den 25-årige snickaren.
Bild: SVEN WASSÉN REDO FÖR KAMP. Frändefors­killen Robert Friberg har haft ett fantastisk­t år så här långt och är nu redo för säsongens uthållighe­tsprov i enduro – Novemberkå­san. ”Målet är att ta sig i mål först och främst”, säger den 25-årige snickaren.
 ?? Bild: JENNIE NILSON ?? SVÅRKÖRT. Robert Friberg in action under en av årets endurotävl­ingar. Lerigt och blött och svårkört är vardagsmat för en enduroåkar­e.
Bild: JENNIE NILSON SVÅRKÖRT. Robert Friberg in action under en av årets endurotävl­ingar. Lerigt och blött och svårkört är vardagsmat för en enduroåkar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden