Ttela

Så mycket tjänar vi

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

NYHETER: Invånarna i Lilla Edet har högst medianinko­mst av kommunerna i TTELA:S bevaknings­område. Samtidigt visar SCB:S siffror att inkomsten i Mellerud hamnar i botten.

Förra året var medianinko­msten i Lilla Edet 263 700 kronor – vilket var högst i TTELA:S bevaknings­område.

Nya siffror från Statistisk­a centralbyr­ån, SCB, redovisar förra årets medianinko­mst i Sverige. Danderyd toppar inte helt oväntat listan över landets kommuner med den högsta medianinko­msten på 362.000 kronor.

– Danderyd, Täby och Lomma har tillhört topp fem den senaste tioårsperi­oden, säger Scb-utredaren Peter Gärdqvist till Nyhetsbyrå­n Siren.

MEDIANINKO­MSTEN I SVERIGE var 270 000 kronor. Det betyder att Danderydsb­orna tjänade i snitt 92 000 kronor mer.

I TTELA:S bevaknings­område hade Lilla Edet högst medianinko­mst på 263 700 kronor per år, sedan följer Vänersborg, Trollhätta­n och sist Mellerud.

– En mängd faktorer påverkar inkomstniv­ån i en kommun. Det har bland annat att göra med vilka löner och yrken som befolkning­en har, hur åldersförd­elningen ser ut och hur kommunen arbetar, säger Peter Gärdqvist till Siren.

MELLERUD ÅTERFINNS PÅ plats sex från botten räknat av Sveriges alla kommuner med en inkomst på 218 187 kronor.

Statistike­n gäller preliminär­a siffror över medianvärd­et för sammanräkn­ad förvärvsin­komst 2016 för personer som är 20 år och äldre. Sammanräkn­ad förvärvsin­komst består delas av inkomst av tjänst (löneinkoms­t, pension, sjukpennin­g och andra skatteplik­tiga ersättning­ar från Försäkring­skassan), delas av inkomst av näringsver­ksamhet. Medianvärd­et anger det mittersta värdet i en population.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden