Ttela

Lugnare sommar i omsorgen

TROLLHÄTTA­N: UTBILDNING­SSATSNINGE­N PÅ VIKARIER UTVÄRDERAD

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Före semesterpe­rioden besökte TTELA Blåvingen, för att vara med när sista gruppen av 140-talet vikarier i hemvård och vård- och omsorgsboe­nden i område Söder fick utbildning (se faktaruta).

Satsningen kom sedan omsorgen fått allt svårare att hitta vikarier för baspersona­len.

SOMMAREN 2016 BLEV schemat inte fyllt, samtidigt som vikarier hoppade av eller aldrig dök upp. Följden blev att den ordinarie personalen fick slita ont.

Nu är vi tillbaka på Blåvingen för att höra hur satsningen fallit ut.

– Vi har fått lite blandade svar från den ordinarie personalen – allt från ”bästa sommaren någonsin” till att det inte varit så bra, berättar Madeleine Sandström och Mia Hedström, enhetschef­er i område Söder.

Ute Furthmülle­r, undersköte­rska på Blåvingen, fyller i:

– Det beror helt på vem som hamnar var. Hos oss har vi haft bra vikarier i sommar, de har haft viljan. Det är det viktigaste, resten kan man lära ut.

NU KAN INTE allt för stora växlar dras utifrån utvärderin­gen. Bara en handfull sommarvika­rier har fyllt i enkäten, och det är första gången den ordinarie personalen ombetts svara på en webbenkät.

– Tyvärr var svarsfrekv­ensen ganska låg, 148 av 400 anställda, säger Mia Hedström.

66 procent tyckte att sommarvika­rierna generellt sett fungerat bra eller mycket bra.

Inte ett toppresult­at direkt, men det finns alltså inget att jämföra med. Det man vet är att sommarvika­rierna uppskattad­e utbildning­en.

– Allt de fick lära sig tror vi ändå påverkat hur sommaren blev, säger Madeleine Sandström.

Marita Nilsson, undersköte­rskan som larmade om vikariebri­sten via Facebook, delar uppfattnin­gen att sommaren blev bättre. Sedan ett år är hon en av fyra nya gruppledar­e i område Söder, med uppgift att sköta scheman och vikarieans­kaffning.

Jodå, mer introdukti­on för sommarvika­rier ger effekt – den slutsatsen drar område Söder nu när utvärderin­gen är klar.

– VI FÖLJER allt noga nu, och det har blivit färre nollningar jämfört med förra sommaren – alltså att under-

sköterskor får gå ensampass för att det inte går att få in ersättare. Och färre vikarier har hoppat av.

Samtidigt har det varit problem med korttidsfr­ånvaron.

– I somras överanstäl­lde vi, men det räckte inte riktigt. En del vikarier sjukskrev sig när de tvingades gå till andra hus; det måste vi jobba mer med – att vikarierna förstår hur viktigt det är att de är flexibla under sommaren. Många vikarier har kommit med krav: ”jag kommer inte den här veckan för jag har bokat en resa” – trots att de skrivit kontrakt på åtta veckor, säger Marita Nilsson.

BILDEN AV EN curlad ungdomsgen­eration träder fram i utvärderin­gen: ungdomar som inte kan koka gröt eller kaffe, som aldrig bäddat en * En del av de sökande gick på gruppinter­vjuer, med frågor kring etiska dilemman. Andra intervjuad­es individuel­lt.

* Flera webbutbild­ningar och skriftlig informatio­n kring demenssjuk­vård, läkemedel med mera.

* Under två utbildning­sdagar har vikarierna lärt sig tvätta, borsta tänder, raka och mata, med hjälp av en undervisni­ngsdocka. I teoridelen ingick lagstiftni­ng, bemötande, hur man dokumenter­ar och rapporter brister, lyftteknik med mera.

* Två dagpass och ett kvällspass har de fått ”gå bredvid” på arbetsplat­sen, vid behov har vikarierna erbjudits fler pass. säng eller skurat ett golv.

Men en stor del av vikarierna har alltså fungerat bra, och en del så bra att området knutit dem till sig som långtidsvi­karier.

Område Söder jobbar redan med att utveckla nästa sommars introdukti­onsutbildn­ing, utifrån de synpunkter som kommit in. Det handlar bland annat om att fler vikarier ska få delegation att dela medicin med mera, att ordna rollspel i bemötande.

I REKRYTERIN­GSFASEN SKA det bli tydligare att intimhygie­n, tvätt, städ och enklare matlagning ingår i arbetsuppg­ifterna.

– Det finns de som på grund av sin religion inte kan tvätta underliv eller måste bära långärmade tröjor. Då kan man inte jobba här, det är jättevikti­gt att det görs klart från början.

Tanken är att satsningen ska sprida sig. En utveckling­sledare har fått i uppdrag att jobba vidare med introdukti­on av nyanställd­a inom omsorgsför­valtningen, berättar förvaltnin­gschef Lena Johansson.

– RENT ALLMÄNT, men också specifikt för sommaren. Vi får allt sjukare brukare, kraven på vikarierna­s kompetens ökar.

Sammantage­t gick sommaren ganska bra, menar förvaltnin­gschefen.

– Det har varit lugnare på undersköte­rskesidan, medan sjuksköter­skeläget har varit ansträngt.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? UTVÄRDERAR­E. Satsningen på att utbilda sommarvika­rier i vården och omsorgen ser ut att bli permanent. Enhetschef­erna Mia Hedström och Madeleine Sandström (till vänster och höger) är eniga med undersköte­rskan Ute Furthmülle­r om att de flesta sommarvika­rier fungerat bra.
Bild: STEFAN BENNHAGE UTVÄRDERAR­E. Satsningen på att utbilda sommarvika­rier i vården och omsorgen ser ut att bli permanent. Enhetschef­erna Mia Hedström och Madeleine Sandström (till vänster och höger) är eniga med undersköte­rskan Ute Furthmülle­r om att de flesta sommarvika­rier fungerat bra.
 ??  ?? VIKTIGT YRKE. Undersköte­rskan Ute Furthmülle­r tycker att satsningen på att utbilda sommarvika­rierna är viktig. ”Den är bra för vårt yrke, får man utbildning inte fel heller, så ungdomarna får känna på verklighet­en.”
VIKTIGT YRKE. Undersköte­rskan Ute Furthmülle­r tycker att satsningen på att utbilda sommarvika­rierna är viktig. ”Den är bra för vårt yrke, får man utbildning inte fel heller, så ungdomarna får känna på verklighet­en.”
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ??  ?? VÄXTKRAFT. ”Satsningen har också medfört att de tjugo undersköte­rskor som utbildat har växt i sitt arbete, genom att de träffats och utbytt erfarenhet­er när de planerat utbildning­supplägget”, säger Mia Hedström.
VÄXTKRAFT. ”Satsningen har också medfört att de tjugo undersköte­rskor som utbildat har växt i sitt arbete, genom att de träffats och utbytt erfarenhet­er när de planerat utbildning­supplägget”, säger Mia Hedström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden