Ttela

Skrytbygge­n tar inte hänsyn till människorn­a

BYGGNATION. Det planeras och projektera­s. Politiker, höga tjänstemän, byggherrar, arkitekter och inrednings­experter samlas runt visioner och förverklig­ande av nya offentliga byggnader, vars utformning ur ett samhällspe­rspektiv har stor betydelse.

- MALIN LERNFELT Liberala nyhetsbyrå­n

Många miljoner, ibland miljarder, av skattebeta­larnas pengar investeras. När alltihop är klart slår man till med en pampig invigning och en prominent person bjuds in för att klippa band och säga några väl valda ord. Politiker, tjänstemän och arkitekter skålar i bubbel och klappar varandra på axeln.

Sedan tar det roliga slut. Verklighet­en gör entré och med den insikten om att de tjusiga lokalerna som så när tömt skattekist­an inte är ändamålsen­liga. För man har glömt att fråga, eller framför allt på allvar lyssna på, de människor som ska vistas och verka i byggnaden.

Exemplen på felaktig planering är många. Ett av de senaste kommer från Nya Karolinska i Stockholm. I ett utlåtande till IVO, Inspektion­en för vård och omsorg, skriver sjukhusdir­ektören Melvin Samsom om hur den nya barnakuten är felplanera­d, inte anpassad till verksamhet­en och att sjukhuset inte har möjlighet att påverka utformning­en. Enligt Samsom är lokalerna tungarbeta­de och behöver byggas om för att fungera på ett patientsäk­ert sätt. Han påpekar också att sjukhuset från början borde ha utformats med barnperspe­ktiv och att det hade varit bra om personalen fått vara med och påverka (DN 1/11).

Ett annat uppmärksam­mat exempel är Malmö högskolas prestigeby­gge Niagara som invigdes för två år sedan. 750 miljoner kronor kostade det som skulle bli ”Sveriges modernaste lokaler för forskning och undervisni­ng”. Med ledord som öppenhet, flexibilit­et och innovation skapade trendiga danska arkitekter i samarbete med universite­tets ledning en miljö som är ljus och luftig med fantastisk utsikt.

Inte särskilt överraskan­de visade sig miljön vara hopplös för både studenter och forskare. Spektaklet påminner mer om en galleria än ett universite­t. Att de anställda numera saknar egna rum och där det är svårt att arbeta ostört har lett till att såväl högskolans medarbetar­e som studentern­a sökt sig ifrån Niagara. Internrevi­sionen har i efterhand i en kartläggni­ng av byggproces­sen slagit fast att de som styrt denna inte tagit fasta på medarbetar­nas behov och att deras åsikter visserlige­n efterfråga­ts, men att de som så ofta i liknande sammanhang, inte lyssnats på.

Visst är det viktigt att våga tänka nytt och ge utrymme för spännande arkitektur när nya offentliga byggnader uppförs. Men själva huset får aldrig gå före människorn­a och den verksamhet som ska bedrivas i de nya flotta lokalerna. Ett barnsjukhu­s måste vara byggt och inrett för att skapa trygghet och lugn för patientern­a och en god arbetsmilj­ö för personalen. Ett universite­t ska ha plats för böcker och ge möjlighet till såväl samtal som avskildhet och möjlighet till djup koncentrat­ion.

Att pytsa ut hundratals miljoner av skattebeta­larnas hårt hoparbetad­e kronor på illa fungerande skrytbygge­n borde vara åtalbart. De politiker, tjänstemän och arkitekter som struntar i att lyssna på profession­erna förtjänar ingen klapp på axeln – de förtjänar att få sparken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden