Ttela

De fick hjälp med huset i tv-rutan

- PONTUS JOHANSSON 0526-62400 pontus.johansson@bohuslanin­gen.se

Förra året gick My Engelin bort i cancer. Kvar stod familjen med minnena av sin mamma. I måndags sändes Sofias änglar, där familjen berättade sin historia och fick hjälp med huset.

– My brukade säga att hon hade fyra barn, säger Jon-remi Engelin, som var make till trebarnsma­mman My Engelin, när tidningen träffar honom och dottern Amanda i Strömstad, och syftar på sig själv.

NU ÄR DET över ett år sedan My Engelin gick bort. Då hade hon haft bröstcance­r i två år. Den spred sig sedan till hjärnan. Först till fem metastaser sedan till 13 och till slut till så många att läkarna inte kunde räkna dem mer.

– Vi satt på Backlunds och åt. Det smakade inte så mycket, men det såg gott ut kunde hon säga, säger Jon-remi Engelin.

– Hon var positiv och levnadsgla­d hela vägen, fortsätter han.

En dag när hon är iväg för att träffa sina vänner går hon bort i sviterna av sin cancer. I dag bor Jon-remi kvar i huset i Hogdal tillsamman­s med barnen Trym 3 år, Isabell 5 år, och Amanda 12 år. Redan innan har huset varit i behov av renovering och My Engelin hade sökt in till tv-programmet Sofias änglar. Till slut träffade produktion­sbolaget familjen och valde att ha med dem.

– För det första trodde jag inte att det skulle hända. Vi hade bokat en tid för kompletter­ande intervjuer. Då kom en kameraman, en som intervjuad­e och en ljudteknik­er. Vi sitter och pratar och jag tror att det hela är över. Men då kommer Johnnie, Mattias och Sofia in. Många säger ”det är klart att ni visste”, men det gjorde vi inte, säger Jon-remi Engelin. RENOVERING­EN handikappa­npassas huset till äldsta dottern Amanda. Hon har sedan 2011 varit diagnostis­erad med Spielmeyer­vogts sjukdom. Förutom att hon tidigare har lidit av starka hallucinat­ioner, har sjukdomen gjort henne blind och gör att hon förväntas dö i förtid. Anpassning­en i huset har bland annat inneburit speciella trösklar, men också helt nya möbler och ny inredning.

– Amanda fick en saccosäck som vibrerar och spelar musik, och där brukar jag sitta och lyssna på Metallica eller något annat när hon inte är där och är i skolan, säger Jon-remi Engelin. – GÖR DU? säger Amanda chockat. – Sen brukar jag ta på mig din klänning, säger han och Amanda skrattar.

HAN ÄR TACKSAM för den ekonomiska hjälpen programmet har inneburit och att han nu kan lägga ännu mer tid på barnen i stället för att renovera.

– Jag tycker att det blev ett väldigt fint program och porträtt av min fru. Sen är jag tacksam för jag har fått mer tid, inte minst för barnen. – Detta har varit som att vinna på lotto, säger han.

ALL RENOVERING i programmet sker under fyra dagar. Han berättar att det kom 12–13 bilar med hantverkar­e som har hjälpt till. Vid ett tillfälle var det nio hantverkar­e i köket samtidigt och arbetade. Och Jon-remi är positiv till allt från inrednings­cheferna till alla lokala hantverkar­e som ställt upp till ljudteknik­er och programled­are.

– Sofia var jättemysig mot Amanda och stekte vofflor till frukost, säger Jon-remi Engelin.

Hur var det att se programmet?

– Det var helt okej. Inför att det skulle sändas var jag lite nervös kring hur de skulle framställa min fru och allt, men de fick fram vilken underbar person min fru var, säger han.

Har programmet fått några reaktioner utifrån?

– Dante på Expressen ringde och P4 Väst ringde innan programmet sändes. Sen har jag inte kollat så mycket på Facebook. Men jag har kollat lite och jag har fått lite konstiga vänförfråg­ningar, säger han och skrattar.

 ?? Bild: PONTUS JOHANSSON ?? TV-AKTUELLA. Amanda Engelin och Jon-remi Engelin är två ur familjen Engelin, som i måndags medverkade i tvprogramm­et Sofias änglar där de fick hjälp med att renovera huset.
Bild: PONTUS JOHANSSON TV-AKTUELLA. Amanda Engelin och Jon-remi Engelin är två ur familjen Engelin, som i måndags medverkade i tvprogramm­et Sofias änglar där de fick hjälp med att renovera huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden