Ttela

S vill straffa artonåring­ar hårdare

- PETER WALLBERG/TT

Regeringen vill ta bort straffraba­tten för de brottsling­ar som fyllt 18 år. – Nu ska man få stå för sina handlingar, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Regeringen tillsätter i december en utredning som ska föreslå ändringar när det gäller den obligatori­ska straffneds­ättningen för brottsling­ar i åldern 18-20 år.

Regeringen anser att tonåringar som är myndiga ska straffas på samma sätt som äldre brottsling­ar.

Löfven ser straffskär­pningen som nödvändig bland annat för att krossa de kriminella gängen.

– DET FINNS MÅNGA unga män som redan blivit djupt kriminellt belastade och som är nyckelpers­oner i gäng. De får inte särskilt hårda straff i dag, säger Löfven.

– Är man myndig ska man stå för sina handlingar fullt ut.

Enligt regeringen­s sammanräkn­ing har det bara i år skett 230 skjutninga­r med 32 döda och över hundra skadade som följd. Så sent som under den gångna helgen skottskada­des två personer i Uppsalasta­dsdelen Gottsunda, som statsminis­tern besökte på torsdagen.

Redan i våras uppgav Löfven att han ville ”se över” straffraba­tten för åldersgrup­pen 18-20 år. Nu är han tydlig med att han vill ta bort den. Har du gett upp hoppet om att unga brottsling­ar kan rehabilite­ras?

– Absolut inte, men vi ska vara hårda mot brotten och då måste man förstå att när man gör den här handlingen då kommer det att kännas, säger statsminis­tern.

På frågan om även en 18-åring ska kunna dömas till livstids fängelse så hänvisar Löfven till att utredninge­n får titta på det.

Förutom att utredninge­n ska se över den obligatori­ska straffneds­ättningen för 18-20 åringar, ska den även överväga om de särskilda ungdomspåf­öljder som finns i dag bara ska kunna tillämpas på brottsling­ar under 18 år. Den ska även titta på om möjlighete­n att döma 18-20-åringar till fängelse inte längre ska vara begränsad.

I GOTTSUNDA FICK Löfven bland annat höra polisen berätta om problemen med att få bukt med ungdomsgän­g som terroriser­ar området. Där ska polisen nu öppna en polisstati­on. Statsminis­tern fick också veta att polisen ser ett stort behov av fler övervaknin­gskameror.

Tidigare under dagen gjorde Löfven en rundvandri­ng i centrala Uppsala med ordningsva­kter för att informera sig om kommunens trygghetså­tgärder. Flera kommuner har problem med otrygghet i och runt järnvägsst­ationer, så också Uppsala.

Regeringen vill nu stötta kommuners trygghetss­kapande åtgärder på stationsom­råden genom att satsa 44 miljoner kronor nästa år och sammanlagt 138 miljoner till och med 2020.

– Det här kommer att innebära att tryggheten ökar ordentligt på våra stationsom­råden, säger infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S), som var med på rundvandri­ngen.

Pengarna som går till Trafikverk­et ska användas för fler ordningsva­kter, fler övervaknin­gskameror och stationsvä­rdar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden