Ttela

Dramaten tar psykologhj­älp

SVERIGE: HUNDRATALS SKÅDESPELA­RE VITTNAR OM ÖVERGREPP

-

Dramaten tar in juridisk assistans och psykologer efter uppropet i SVD där 456 skådespela­re beskriver grova sexuella övergrepp. Samtidigt skärper Svenska Filminstit­utet kraven på produktion­sbolag man väljer att stödja.

Krismötena avlöser varandra efter skådespela­ruppropet i SVD där det framkommer flera anonyma vittnesmål om grova kränkninga­r och sexuella övergrepp.

Dramatens vd och konstnärli­ge ledare Eirik Stubø är ”förfärad”.

– Det är fasansfull läsning. Sorg över att så många har gått och burit runt på de här rädslorna utan att tro på att det skulle tjäna något till att få ut det. Sedan tänkte jag att jag var stolt och glad för att de träder fram och att det ger oss en möjlighet att lösa upp den tystnadsku­ltur som uppenbart finns, säger han. Såg du någon koppling till Dramaten när du läste texten?

– Ja, det gjorde jag. Många skådespela­re, de kvinnliga skådespela­rna, som är avbildade i det här reportaget har antingen varit eller är på Dramaten.

Eirik Stubø säger att det har varit två fall av verbala trakasseri­er under de 2,5 år han varit på Dramaten.

Han ställer sig frågan vad det är för kultur Dramaten har om de inte kan fånga upp sådant här ens i anonymiser­ade medarbetar­enkäter. På fredagen skickas årets enkät ut, då också med raka frågor om man själv varit offer för sexuella trakasseri­er.

– Jag hoppas att med det som nu har hänt att är det så att finns det fler berättelse­r på Dramaten som inte har kommit fram, att de nu kommer fram.

Nu ska teatern kollektivt ta tag i tystnadsku­lturen, enligt Stubø:

– Jag var på ett möte med kulturmini­stern och mina kolleger

 ??  ?? KOPPLING. Många av skådespela­rna i uppropet har antingen varit är är på Dramaten, enligt Eirik Stubø, vd och konst-
KOPPLING. Många av skådespela­rna i uppropet har antingen varit är är på Dramaten, enligt Eirik Stubø, vd och konst-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden