Ttela

Fall eskalerar

- LOUISE NORDSTRÖM/TT

Aktivister­na anser att Andra ljuger vad gäller riskerna med att sänka ned avfallet i marken. I början av hösten fick de stöd för sitt argument i en rapport från det nationella strålskydd­sinstitute­t, IRSN, som pekade på svagheter i vad som döpts till Cigéoproje­ktet, bland annat vad gällde tätheten i planerade strukturen, samt brandriske­n.

– Men det snackas det inte om, hävdar Eloise.

– Allt handlar om pengar.

SAMTIDIGT TRAPPAS konflikten mellan bolaget och aktivister­na upp.

Matthieu Saint-louis säger att under året som gått har några av bolagets 360 anställda flyttat från orten efter att ha fått dödshot riktade mot sig. Maskiner och annan Andra-egendom har vandaliser­ats till ett värde av hundratuse­ntals euro, enligt honom.

I somras attackerad­e en grupp aktivister ett hotell nära Andras forsknings­komplex med molotovcoc­ktails. Ingen människa kom till skada.

– Många i personalen är rädda, och skogen håller vi oss helt borta ifrån nu, säger Saint-louis och tilllägger att projektet försenats med minst ett år.

Aktivister­na å sin sida berättar om att de utsätts för skrämselta­ktik. Gendarmeri­poliser med uppdrag att skydda Andra och dess anställda rullar sakta förbi aktivister­nas bostäder en gång i kvarten under TT:S besök. Aktivister­na hävdar att gendarmern­a dokumenter­ar all rörelse med mobilkamer­or, att de rutinmässi­gt blir utsatta för razzior i jakten på “knark” och att de i skogen bevakas av helikopter.

– De gör allt för att skrämma oss. De har ingen gräns, säger Eloise och drar huvan på munkjackan över huvudet.

”Många i personalen är rädda, och skogen håller vi oss helt borta ifrån nu.”

MATTHIEU SAINT-LOUIS

SAMMANDRAB­BNINGARNA vid demonstrat­ioner har också blivit vanligare. Demonstran­ter har bland annat kastat sten mot polis, som tagit till allt aggressiva­re medel med vattenkano­ner, tårgas och rökgranate­r.

De ursprungli­ga byborna är delade över den eskalerand­e konflikten. Medan vissa tycker att Andra, i brist på bättre alternativ, borde få utföra projektet i lugn och ro, ställer sig andra på aktivister­nas sida.

– Nä, jag vill inte ha radioaktiv­t avfall här där jag bor, säger 73-åriga Edith Pierre.

– Dessutom är de snälla grannar, säger hon och tar emot en säck med aktivister­nas nyodlade potatis.

 ?? Bild: MEHDI CHEBIL/TT ?? ska byggas. Aktivister­na ockuperar delar av skogen i protest mot planerna.
Bild: MEHDI CHEBIL/TT ska byggas. Aktivister­na ockuperar delar av skogen i protest mot planerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden