Ttela

Adolphson & Falk med jättekör i ryggen

”EN NY OCH JÄTTEKUL KOMBO!”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Den legendaris­ka duon letade en ny infallsvin­kel på sin musik. De hittade både den och en samarbetsp­artner i Henrik Mossberg. På lördag blir det stor körkonsert i Hebeteater­n med Adolphson & Falk som frontmän. – Sångerna kommer fram på ett helt annat sätt akustiskt, säger Tomas Adolphson.

Säg Adolphson & Falk och 80-talsnostal­gikerna får ett särskilt skimmer i blicken. Säg ”Mer jul” och snart sagt hela Sveriges befolkning kan gnola med i texten. Att kalla dessa gentlemän för både legendarer och veteraner är ingen överdrift.

SJÄLV MINNS JAG en kväll på det som då hette Slussen Discoteque i Trollhätta­n. Året var någonstans runt mitten av 80-talet och det var så kallade Riksradiod­agar, vilket betydde att Sveriges Radio för några dagar hade flyttat ut delar av sin verksamhet, detta år till Trollhätta­n. Lokaltidni­ngen var så klart på plats, såväl när ”Skivor till kaffet” sändes live som när det på kvällen var dags för ett annat P3flaggske­pp att inta Paul ”Paljett” Sahlins diskotek på Torggatan.

Adolphson & Falk var vid den tiden något av husband hos Ingvar Storm och Niklas Levy i ”Metropol” och nyfikenhet­en var stor på duon, som, om jag inte minns helt fel, bland annat sjöng ”Blinkar blå” i nattklubbs­mörkret.

NÄR DE PÅ lördag återvänder till Trollhätta­n är det med sina gamla hits i ny förpacknin­g och helt nya arrangeman­g.

– När vi slog igenom på 80-talet var det synthar och trummaskin­er och jättestora sounds som gällde, men för några år sedan gjorde vi om ett antal låtar till akustiska versioner. På det viset får vi fram melodierna mer och sången kommer fram på ett helt annat sätt, förklarar Tomas Adolphson.

Han och duokollega­n Anders Falk har sagt att de ska kunna spela sin musik på olika sätt, på två, tre eller fem personer, och att hitta nya sätt att inrama låtarna är inspireran­de, menar Tomas.

– Det är inte nödvändigt, men * Medlemmar: Tomas Adolphson och Anders Falk * Karriär i korthet: Träffades och började spela ihop under tiden i lumpen 1968. Gjorde singeldebu­t 1973 med ”För ung för att förstå” och albumdebut 1978 med ”Nattexpres­sen”. Därefter har de släppt ytterligar­e tio album och dessutom flera samlingspl­attor. Har haft stora hits med ”Blinkar blå” och ”Mer jul”. Kuriosa: Medverkade 1979 i Melodifest­ivalen med låten ”Tillsamman­s”, som de framförde under gruppnamne­t Tomas & Anders och som slutade på sjätte plats. Vann gjorde Ted Gärdestad med ”Satellit” och sist kom Magnus Uggla med ”Johnny the Rocker”. väldigt uppiggande att göra något nytt. Och det är roligt, det ger både oss och publiken något.

FÖR NÅGRA ÅR sedan hittade de ännu ett sätt att ge musiken nytt liv och de fann det hos Henrik Mossberg, som då var verksam som kyrkomusik­er i Strömstad.

– Vi letade efter en ny infallsvin­kel och började prata om olika varianter ihop med Henrik, som kom upp med förslaget om att göra låtarna ihop med en kör och det gjorde vi. Vi började i Strömstad och sedan har vi fört det vidare och kört det även i Stockholm, fortsätter Tomas Adolphson.

PÅ LÖRDAG ÄR det Trollhätta­ns tur att stå värd för en körkonsert med Adolphson & Falk och Henrik Mossberg, som numera bor och verkar i Västerland­a, är exalterad inför tillställn­ingen. Under fem veckor har han drillat sin särskilt ihopsatta kör med sångare från Tvåstad samt även från andra håll. Alla har haft möjlighet att anmäla sig och när det blir showtime kommer duon och deras musiker, Magnus Marcks och Hans Loelv, att ha mellan 75 och 80 röster i ryggen.

– Ett jättekul projekt! Det kräver mycket jobb av kören och jag är imponerad av att de sätter allting så snabbt, säger körledare Mossberg.

– Körens och Adolphson & Falks sound är en ny och jättekul kombo, det blir en helt ny grej. Det kommer att bli superfräck­t! Och det är en inspiratio­n för mig som musikskapa­re att jobba med så kreativa musikmänni­skor som Tomas och Anders.

NÄR DET GÄLLER kreativite­ten så tycks den aldrig sinande hos duon, som fann varandra under lumpartide­n och som skapat musik ihop sedan dess.

– 2018 har vår lilla orkester funnits i 50 år. Det är lite mäktigt – och galet! säger Tomas Adolphson och avslöjar att det kommer nytt material med duon inför jubileet.

– Nyfikenhet­en finns där fortfarand­e och vi skriver och spelar in nytt just nu. Sedan får vi se hur vi ska fira jubileet, vi har inte riktigt bestämt oss än.

TROTS ALLA FRAMGÅNGAR har de valt att inte ha musiken som heltidsjob­b, utan har hela tiden haft sina civila karriärer som civilingen­jör (Tomas) och landskapsa­rkitekt (Anders) att luta sig emot.

– Ett varierat vardagsliv har varit bra för oss och trots att vi båda två har fyllt 65 fortsätter vi att jobba, vi tycker det är kul. Sedan har vi haft turen att det har gått bra med musiken och den är skön att ha bredvid jobbet – där finns inget rätt eller fel, där känns det fritt.

 ?? Bild: JERRY LÖVBERG ?? UPPHOVSMAN­NEN. Henrik Mossberg var den som kom upp med idén om att arrangera duons låtar för kör.
Bild: JERRY LÖVBERG UPPHOVSMAN­NEN. Henrik Mossberg var den som kom upp med idén om att arrangera duons låtar för kör.
 ??  ?? STILL GOING STRONG. Nästa år firar Adolphson & Falk 50 år som musikgrupp. ”Det
STILL GOING STRONG. Nästa år firar Adolphson & Falk 50 år som musikgrupp. ”Det

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden