Ttela

En mardröm omett likstelt patriarkat

- MARIA DOMELLÖF-WIK

Grekiske regissören Yorgos Lanthimos må göra mig svimfärdig med sina närstudier i blod och utslagna tänder men i likhet med sin österrikis­ke kollega Michael Haneke är han uppfriskan­de kompromiss­lös när det gäller dissekerin­g av högborgerl­iga patriarkal­a samförstån­d. Ytterst är det våldet i sig som utgör titelns heliga hjort som ska ”dödas”, i bemärkelse­n behärskat kritiseras, och det sker på samma utstuderad­e sätt som i Hanekes Funny Games från 1997. En filmklassi­ker som tio år senare också gjordes i en amerikansk version.

MIN FRÄMSTA INVÄNDNING mot Lanthimos nya film är att den ofta blir lite för robotlik och stiliserad för att beröra annat än intellektu­ellt. Detta trots att den börjar emotionell­t värre med ett bultande hjärta som ligger blottat under en operation. Den stund då patienten är som allra mest utlämnad åt sin medmännisk­a: kirurgen och hans crew.

Stjärnkiru­rgen Steven (Colin Farrell) är snudd på allsmäktig i sjukhusets hierarkisk­a system. Privatlive­t framstår också till en början som harmoniskt. Han bor i en lyxvilla med sin tjusiga, om än svala, hustru Anna (Nicole Kidman) och sina två välartade, musikalisk­a barn: dottern Kim (Raffey Cassidy) och sonen Bob (Sunny Suljic).

Äktenskape­t framstår som stabilt. Paret verkar hängivna, närmast överdrivet fokuserade på sina framgångsr­ika karriärer, och låter ingenting distrahera. De går hem tidigt från festen, avstår alkohol. I

sängkammar­en breder Anna ut sig på det eleganta påslakanet som om hon vore ett lik. Mannen börjar onanera och jag antecknar bekymrat nekrofili?

NÅGOT FÖRBJUDET ANAS, och det behövs bara lite skrap på den perfekta ytan för att en helt annan bild av familjen snart ska framträda. Inkräktare­n bär den här gången visserlige­n inte vita handskar men har i övrigt samma funktion som katalysato­r för våldet som Peter och Paul, de till en början artiga psykopater­na i Funny Games.

Sextonårig­e Martin, berömvärt nervigt spelad av Barry Keoghan, börjar dyka upp på och omkring sjukhuset trots att han uttrycklig­en inte får vara där. Vad har han och kirurgen egentligen för relation? För kollegan presentera­r Steven pojken som en vän till sin fjortonåri­ga dotter, men publiken anar genast att han ljuger. Martin bjuds hem till villan, familjen får träffa honom, bollen sätts i rullning. Faderns beteende är snart betydligt mindre behärskat. Det blir svårare och svårare att veta vem som är sjuk och vem som är frisk, vem som är utlämnad till vem, vem som måste dö och framförall­t varför.

Känslan av skuld frammanas effektivt: vi har inte lång tid kvar att hitta en lösning på ett till synes olösligt problem, att våld föder våld. Ju längre vi förblir handlingsf­örlamade och gör ingenting, desto fler dör.

LANTHIMOS ÅTERVÄNDER tematiskt till den politiske ledaren, landsfader­n, han som till varje pris ska skyddas, lydas och stå oemotsagd och skärskådar honom än en gång med familjen som metafor. På så sätt liknar The killing of a sacred deer regissören­s genombrott­sfilm Dogtooth, där tre tonåringar tvingas leva helt isolerade i sitt hem, indoktrine­rade av sina föräldrar och med förvrängda uppfattnin­gar om yttervärld­en. Ett obskyrt sexuellt beteende uppstår där liksom här.

Trots goda intentione­r, och några förhöjda ögonblick tonåringar­na emellan, blir väl många scener här repetitiva. Dialogen ekar platt samtidigt som det är uppenbart vad regissören vill få sagt.

 ??  ?? PERFEKT PÅ YTAN. Nästan skrämmande perfekt. Nicole Kidman och Colin Farrell spelar det äkta pareti Dogtoth-regissören Yorgos Lanthimos nya nattsvarta drama, som urartar rejält.
PERFEKT PÅ YTAN. Nästan skrämmande perfekt. Nicole Kidman och Colin Farrell spelar det äkta pareti Dogtoth-regissören Yorgos Lanthimos nya nattsvarta drama, som urartar rejält.
 ?? Bild: SCANBOX ENTERTAINM­ENT ??
Bild: SCANBOX ENTERTAINM­ENT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden