Ttela

FILMSPANIN­G

- HANNES DÜKLER 031-62 40 00 noje@gp.se

Shawn Levy följer upp Stranger things med ett månäventyr, Chan-wook Park gör tv-serie och en fysikforsk­are grubblar över Star wars.

Rymdroadtr­ip: Stranger Things-regissören far till månen

När Matt och Ross Duffer, även kända som ”The Duffer Brothers”, kontaktade Shawn Levy för tre år sedan hade de fått nobben från alla håll för sin idé om en science fiction-serie med främst barn i huvudrolle­rna - men Levy gillade det han hörde. Resultatet blev Netflix-succén Stranger Things som han kom att både producera och regissera fyra avsnitt av. Nu fortsätter Shawn Levy på scifi-spåret och har precis inlett arbetet med Crater som utspelar sig kring en gruvkoloni på månen där 14-årige Caleb efter att ha förlorat sin far ska omplaceras till planeten Omega och tvingas lämna kompisgäng­et.

Star wars: Hur länge sedan var ”För länge sedan…”?

”För länge sedan i en galax långt, långt borta…” Denna filmhistor­iens kanske mest berömda öppningste­xt fyller 40 år i år – men exakt hur länge sedan var det där ”länge sedan”? Det har fysikern Patrick Johnson vid Georgetown University försökt hitta svaret på i sin bok The physics of Star wars: The science behind a galaxy far, far away. Genom att ta en titt på hur livsformer­na och miljöerna ser ut på de olika filmplanet­erna i kombinatio­n med de kunskaper vi har om universums uppkomst har Johnson kommit fram till att det hela utspelar sig nio miljarder år efter Big Bang, alltså för 4,8 miljarder år sedan. Dock är det bara en av flera teorier han lanserar.

Tv-debut: Park Chan-wook

I januari hade en av årets allra bästa filmer premiär, Park Chanwooks kammarspel The Handmaiden baserad på Sarah Waters roman Ficktjuven. Nu gör sydkoreane­n bakom filmer som Old Boy och Lady Vengeance tv-debut med ännu en bokadaptio­n när John Le Carrés The little drummer boy blir serie. Chan-wook Park regisserar samtliga sex avsnitt och i huvudrolle­n som Charlie, skådespele­rska som knäcker extra som dubbelagen­t i Mellanöste­rn, ser vi Florence Pugh.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden