Ttela

Mat för boklyssnar­e och långvandra­re

- MISANS MAT umnw@hallandspo­sten.se

”Där byter jag Björnstad mot Chet Baker. God mat kräver nämligen bra musik.”

Jag gillar att lyssna på ljudböcker. Med rätt sällskap i hörlurarna klipper jag ett strykberg på en eftermidda­g utan jag knappt märkt det eller också går jag ut på en långpromen­ad.

Eller rättare sagt, det kan lätt bli en långpromen­ad...

Senaste Millennium­boken fick till exempel fötterna att gå av sig själva i tre timmar innan jag kom till sans och vände hemåt igen.

Nu har jag precis laddat hem Fredrik Backmans uppföljnin­g om ishockeyla­get i Björnstad, ”Vi mot er” .

Den börjar så bra att jag nästan kunnat gå vilse igen om jag inte redan från start visste att jag bara hade ungefär en timme på mig för att kycklinggr­ytan i ugnen inte skulle bli för torr.

PROMENADMA­T ÄR SMART. Det har jag lärt av mamma. Hon hade en alldeles egen promenadky­ckling som var med här på matsidan ganska tidigt (sök receptet i digitala arkivet ni som prenumerer­ar, den är supergod!).

I min version bryner man lök, svamp och kyckling först, sen plussar man på med äpple och ris innan man hivar in grytan i ugnen, snörar på sig sköna gympaskor, pluggar in hörlurarna och drar ut i världen.

MEDAN MÄNNISKORN­A I Backmans påhittade lilla samhälle på olika vis väljer sina strategier för att hantera det som ställt hela deras värld på ände, har jag redan burit ut den heta formen med kolabakade äpplen för kylning på balkongen.

Dags att trycka på ”play” och höra vad som hänt sedan sist.

Hjärtskära­nde beskrivs sorgen och tomheten i en trasig familj när medlemmarn­a i den försvinner åt varsitt håll. Jag blir alldeles tårögd över hur en både urledsen och klok mamma handskas med det trauma som ärrat både hennes egen och andra familjers liv. ”Jag kommer aldrig att förlåta dej, men jag kommer aldrig att överge dej”.

Sen knorrar det till i magen och verklighet­en knackar på. Jag kollar klockan och vänder hem till mitt trygga bo vid Trollberge­ts fot.

Där byter jag Björnstad mot Chet Baker. God mat kräver nämligen bra musik.

UNGEFÄR SAMTIDIGT KOM jag på att jag hade äpplen som dessert förra veckan också. Så dags.

Ja, ni vet hur det är. Ibland är det med hjärnor som med fötter. De kör liksom sitt eget lopp.

 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? SKÖTER SIG SJÄLV. Det sista man gör innan det är dags att ta för sig av kycklingen är att gratinera den med en god, lagrad ost.
Bild: ULLAMI NYHUUS SKÖTER SIG SJÄLV. Det sista man gör innan det är dags att ta för sig av kycklingen är att gratinera den med en god, lagrad ost.
 ??  ??
 ??  ?? ENKELT. Kolabakade äpplen är len baggis att göra. De smakar bäst ljumma med halvsmält glass.
ENKELT. Kolabakade äpplen är len baggis att göra. De smakar bäst ljumma med halvsmält glass.
 ??  ?? FUNKAR IHOP. Äpplen och kastanjech­ampinjoner passar jättebra ihop med kyckling.
FUNKAR IHOP. Äpplen och kastanjech­ampinjoner passar jättebra ihop med kyckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden