Ttela

DANNY VISAR UPP FLER SIDOR

SHOW: ”FOLK VERKAR TYCKA DET ÄR SKÖNT ATT JAG VISAR ANDRA SIDOR”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Den som ser Danny Saucedo som den ytlige pop- och discokille­n som var snubblande nära att vinna Melodifest­ivalen två gånger kunde inte ha mer fel. Jo, han föll på dubbla Mello-målsnören och ja, han var pop- och discokille – och i viss mån även ytlig – men samtidigt bodde det en annan ung man innanför masken.

Med krogshowen ”Nu” har han fyllt Hamburger Börs till bristnings­gränsen ända sedan premiären och har samtidigt visat upp helt nya sidor av sig själv. Fast egentligen är de inte nya, han har bara inte vågat visa dem offentligt tidigare.

– Man väljer vad man visar, precis som på Instagram. Jag har valt att visa den ljusa, glada sidan av mig själv och att hålla den andra för mig själv, förklarar Danny.

– JAG TÄNKER väldigt mycket – jag har mycket tid om dagarna (skratt). Varför, varför, varför? Jag funderar över allt, men jag tror inte folk ser dualiteten, att de ser mig som en grubblare, utan som en glad stepp. Och jag ÄR en glad stepp, men lika ljus som jag är, lika mycket mörker och allvar är jag.

Hans blottlägga­nde av sitt inre genom showen har tagits emot med öppna armar av både publik och andra.

– Folk verkar tycka det är skönt att jag visar andra sidor än den glättiga. Jag har till och med fått kommentare­r i stil med ”det är skönt att se att du är mänsklig”, fortsätter han med ett skratt.

DANNY SAUCEDO LÄT först höra talas om sig som en av deltagarna i Idol 2006, där han slutade sexa. Karriären hade ändå fått en fin start och Danny syntes lite här och där på scener och tv och albumdebut­erade även 2007 med ”Heart Beats”. Två år senare syntes han för första gången i Melodifest­ivalen, då i trion E.M.D. som hade några framgångsr­ika år. 2011 och 2012 var det en besviken Danny som slutade tvåa i Mello och när han året därpå återvände till tävlingen var det som programled­are. Han har också hunnit med att bli fyra i Let’s Dance och förra året såg vi honom som en av deltagarna i ”Så mycket bättre”.

Sedan januari i år har han kört sin show och den har betytt massor för honom, konstatera­r han.

– Jag känner mig tryggare på scen och showen har blivit en skola för mig att vässa mitt artisteri. Jag måste göra föreställn­ingen som om det vore första gången varje gång och dessutom får jag lära mig att ta olika sorters publik.

Från en osäker, stammande popkille med idoldrömma­r till en självutläm­nande, tokhyllad krogshow. Danny Saucedo har kommit en lång väg och han är inte klar än. – Jag har fått mersmak för att komma ut i landet och göra arenor, säger stockholma­ren som i vår showar på The Theatre i Göteborg.

– Sedan har jag alltid haft en rädsla för att prata inför folk, jag har börjat stamma och svettas tidigare, så det är en otroligt bra utbildning med showen.

Frågan är given: hur klarar man att leda landets största tv-happening (Mello) med miljonpubl­ik varje lördag i sex veckor om man känner skräck för att prata inför publik ...?

– Ja du, då sket jag nästan på mig, haha!

– Jag tog jobbet för att jag fick möjlighet att göra vad jag ville när det gällde sång och dans – men jag var ju fortfarand­e tvungen att läsa repliker och röstsiffro­r från de där korten ...

MUSIKSTILE­N HAR SKIFTAT genom karriären och nu har den språkbegåv­ade 31-åringen även bytt språk att uttrycka sig på från engelska till svenska.

– Jag är den röda tråden i musiken och när det gäller texten så ... Jag lever, gråter och skrattar, tänker och drömmer på svenska, så varför skulle jag inte skriva på svenska?

– Tidigare hade jag en dröm att slå i världen. Det var en dröm jag TRODDE att jag hade, men nu tror jag att jag har stillat egot något. Jag har insett att det finns viktigare saker än att vara känd och bytet till svenska är ett bevis på att jag har mognat, att jag vågar vara mer personlig.

I låtskapand­et beskriver han sig som en ”melodijunk­ie”.

– Melodierna kommer först, men texterna måste ge en eftertanke, skapa en känsla.

– Jag är en jävligt bra låtskrivar­e men en jävligt dålig textförfat­tare, så det är en sida jag vill utveckla. Och det gör man kanske genom att leva, haha! Det kan krävas sin ålder, kunskap och visdom för att kunna uttrycka sig med tyngd, fortsätter Danny.

NÄR HAN I VÅR flyttar sin show till Göteborg blir det till The Theatre i Gothia Towers, en lokal som är väldigt mycket större än Hamburger Börs, något Danny ser som en spännande utmaning.

– Jag har ju mycket visuella effekter med led-skärmar och annat, så det är mycket att tänka på. Behöver vi fler och större skärmar? Mer scenljus? Det blir en utmaning att förvandla det lilla på Hamburger Börs till det här stora formatet, men jag är spänd, taggad och ser fram emot utmaningen

Redan nu funderar han på nästa steg i karriären och att vi får se honom på större scener framöver kan vi nog utgå ifrån.

– Jag har fått mersmak för att komma ut i landet och göra arenor.

– En dröm för mig vore att få följa Håkan (Hellström) i spåren och sälja ut ett Ullevi, men det är något man får växa in i efterhand i så fall. Nu ser jag framför allt fram emot att få fylla ut en större kofta.

EFTER SPELPERIOD­EN i Göteborg väntar ett välbehövli­gt sommarlov, men sedan är det tillbaka till jobbet som gäller för Danny.

– Jag har en plan, som Sickan sa, haha! Först och främst ska jag skriva, spela in och släppa ett nytt album. Sedan har jag ett annat projekt på gång, ett embryo – till en ny show ...

Det är mycket som kretsar kring jobbet i hans liv och det är så han vill ha det. Sina lediga dagar har han oftast söndagar, måndagar och tisdagar och då och då en onsdag.

– Det är MIN helg. Då kan jag göra vad jag vill, då umgås jag med vina vänner och med Molly, förstås. Mitt jobb är min passion och jag älskar att sitta vid pianot. Det är nog där man oftast hittar mig.

Ett piano det råder viss konkurrens om där hemma. För Molly, som är hans fästmö och sambo, heter Sandén i efternamn och har en egen artistkarr­iär att fokusera på. Konkurrens­en om pianot är enbart välkommen, försäkrar Danny.

– Molly är magisk och det är roligt att Molly har börjat spela mer nu, så jag låter henne ha pianot när hon vill. Vi brukar komma överens om det mesta, men bråkar vi någon gång så är det oftast hon som vinner, haha!

APROPÅ KONKURRENS DEM emellan så har även Molly bytt språkspår från engelska till svenska och Danny är full av beundran inför hennes låtskapand­e.

– Hon kan VERKLIGEN skriva texter! Herregud vad bra hon skriver! Hon är otrolig på att formulera sig och jag är både avundsjuk och jätteglad för hennes skull.

– Nej, men allvarligt talat, jag känner bara mycket glädje och mycket kärlek. Och lite rädsla också ... (gapskratt)

”Tidigare hade jag en dröm att slå i världen. Det var en dröm jag TRODDE att jag hade, men nu tror jag att jag har stillat egot något. Jag har insett att det finns viktigare saker än att vara känd och bytet till svenska är ett bevis på att jag har mognat, att jag vågar vara mer personlig”

DANNY SAUCEDO

 ??  ??
 ??  ?? Trots att han bara är 31 har Danny Saucedo redan en lång meritlista, precis som sin sambo Molly Sandén. ”Molly är magisk”, säger Danny om sin blivande fru.
Trots att han bara är 31 har Danny Saucedo redan en lång meritlista, precis som sin sambo Molly Sandén. ”Molly är magisk”, säger Danny om sin blivande fru.
 ??  ??
 ??  ?? RUTINERAD.
RUTINERAD.
 ??  ?? EN TÄNKARE. ”Man väljer vad man visar, en grubblare, utan som en glad stepp. Och
EN TÄNKARE. ”Man väljer vad man visar, en grubblare, utan som en glad stepp. Och
 ??  ?? precis som på Instagram. Jag har valt att visa den ljusa, glada sidan av mig själv och att hålla den andra för mig själv. Jag tänker väldigt mycket, men jag tror inte folk ser dualiteten, att de ser mig som jag ÄR en glad stepp, men lika ljus som jag är, lika mycket mörker och allvar är jag”, säger Danny Saucedo, som i vår showar i Göteborg.
precis som på Instagram. Jag har valt att visa den ljusa, glada sidan av mig själv och att hålla den andra för mig själv. Jag tänker väldigt mycket, men jag tror inte folk ser dualiteten, att de ser mig som jag ÄR en glad stepp, men lika ljus som jag är, lika mycket mörker och allvar är jag”, säger Danny Saucedo, som i vår showar i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden