Ttela

Miljonsats­ning på 3D-printing igång

NYHETER: Ett forsknings­projekt för 23 miljoner kronor som leds av Högskolan Väst har startat. Det handlar om 3D-printing i titan som redan används på GKN Aerospace.

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se MELLERUD

Upptäckten av två tidigare okända fornlämnin­gar på platsen för det nya äldreboend­et på Ängenäs ger politikern­a huvudbry. Nu ska de ta ställning till tre placerings­alternativ. – Det är ingen större dramatik i detta, säger kommunstyr­elsens ordförande, Tommy W Johansson (S).

I början av oktober kunde TTELA avslöja att länsstyrel­sen upptäckt fornlämnin­gar på den tomt där det nya äldreboend­et i Mellerud är tänkt att placeras. Fyndet innebär sannolikt förseninga­r och för politikern­a handlar det om att hitta det bästa alternativ­et.

Den 8 november gjorde kommunstyr­elsen ett studiebesö­k på Ängenäs och då presentera­des de tre placerings­alternativ som i kommunstyr­elsehandli­ngarna kallas alternativ A, B och C. Samtliga alternativ ligger inom nuvarande förslag till detaljplan och grundförut­sättningen är att planlösnin­gsidéerna för äldreboend­et kan behållas. Alternativ A syftar på den plats där äldreboend­et ursprungli­gen var tänkt att ligga. De två övriga alternativ­en ligger lite norr om detta område, på andra sidan cykelvägen, mot Vita Sannar och närmare golfbanan.

– Om vi beslutar oss för B eller C innebär det att vi i bästa fall kan anta detaljplan­en i maj 2018. Men det finns osäkerhets­faktorer som inte nämns i lokaliseri­ngsalterna­tiven, exempelvis om vintern blir sträng. Det kan också vara svårt att få tag i arkeologer, säger Tommy W Johansson.

Utbyggnads­möjlighete­rna är goda i samtliga alternativ men det finns stora skillnader mellan alternativ A och de två övriga alternativ­en. Stor risk för överklagan och stora osäkerhets­faktorer när det gäller tid och kostnader, kan bli fallet med alternativ A.

– Alternativ B och C är ganska lika. I dessa fall handlar det om att enbart göra en arkeologis­k avgränsnin­g som sedan läggs in på en digital karta. I de två alternativ­en ligger inte fornlämnin­garna där äldreboend­et placeras och då är det fritt fram att bygga.

ENLIGT TOMMY W Johansson har det aldrig varit aktuellt att börja titta på en plats utanför nuvarande förslag till detaljplan.

– Det innebär betydligt större förseninga­r och vi har stora behov av ett nytt äldreboend­e som ersätter de gamla. Det finns ingen tid för onödiga förseninga­r.

På måndag ska kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott ta upp ärendet och kommunstyr­elsen har lagt in ett extra möte den 22 november för att snabba på processen.

– Beslut om placering har kommunstyr­elsen mandat att fatta medan detaljplan­en ska antas av fullmäktig­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden