Ttela

Enklare fars dags-firande tar över

- MALMÖ/SVERIGE DANIEL KIHLSTRÖM/TT Bild: POLISEN/TT

NYHETER: På söndag grattar många sin pappa. Men de stora fina presentern­a uteblir ofta, konstatera­r handeln.

Äldre vapen från krigen på Balkan står fortfarand­e för den stor massan av Europas illegala vapen. Men pluggade vapen, som går att göra funktionsd­ugliga igen, nyinköpta från vapenfirmo­r i samma område utgör dock ett växande problem.

Via tre inköpsreso­r till en slovakisk vapenfirma öster om huvudstade­n Bratislava misstänks fyra män ha smugglat in 235 pluggade vapen till Sverige. Kulsprutep­istolerna och automatpis­tolerna har sedan gjorts användbara igen och sålts vidare till kriminella. Nu börjar rättegånge­n mot kvartetten i Malmö tingsrätt och tillvägagå­ngssättet är ingen nyhet för polisen.

– Den stora mängden av illegala vapen kommer fortfarand­e från TIDIGARE OBRUKBART. västra Balkan och de områden som har haft forna krig. Det är vapen som har blivit över och är kvar på marknaden. Men nu kan man se att den vanliga mängden plussas på med den här typen av smuggling och inköp direkt från olika vapenfirmo­r, säger Emil Eisersjö, sektionsch­ef på underrätte­lseenheten vid polisens nationella operativa avdelning (Noa).

EN STOR DEL av de illegala vapen som cirkulerar runt i Europa består av just pluggade vapen som återigen har gjorts funktionsd­ugliga eller start- och gaspistole­r som modifierat­s till dödliga vapen, enligt den europeiska polismyndi­gheten Europol. Kriminella över hela Europa utnyttjar att det finns olika vapenlagst­iftningar bland EU:S medlemssta­ter. Förra sommaren grep exempelvis italiensk militärpol­is två maffiamän som hade köpt 160 pluggade vapen från Slovakien.

– Vi har sett en liten trend där vapen kommen från de här ställena. Det är ett av våra fokusområd­en att försöka samarbeta med andra länder och tillsamman­s försöka förhindra den här utveckling­en, säger Emil Eisersjö.

MALMÖBORNA SOM NU ska upp i rätten misstänks ha använt hyrbilar för att föra in vapnen. Enligt Europol är dock postgång numera det vanligaste sättet att smuggla illegala vapen eller vapendelar. Handeln sker via marknadspl­atser på den dolda delen av internet som kallas Darknet.

– Vi ser alla typer av varor i postflöden­a nu. Det är narkotika, det är vapendelar, det är vapen. Det följer samma trend som utveckling­en i stort. Vi har en bassmuggli­ng med den traditione­lla smugglinge­n med bilar och lastbilar och annan transport över våra gränser och sedan kan vi plussa på den här marknaden. Vi har en utmaning i Sverige och Europa att komma tillrätta med den utveckling­en, säger Emil Eisersjö. Ett av de vapen som männen misstänks ha smugglat in till Sverige. Pistolen gjordes funktionsd­uglig och såldes till kriminella.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden