Ttela

Ljus framtid med solpaneler

MILJÖ. ”Det är som att befinna sig i en gaskammare”, sade New Delhis chefsminis­ter Arvin Kejriwal om att vistas i sin indiska hemstad häromdagen.

- SOFIA NERBRAND Liberala nyhetsbyrå­n

Avgaser och rök från åkerbränni­ng gör att luften är så full av partiklar att den är lika hälsovådli­g att andas in som att röka 50 cigaretter om dagen.

Människan sätter avtryck på jorden. Vi bygger, utvecklar, konsumerar – och förstör. Koldioxidu­tsläppen från olja och kol påverkar klimatet negativt. 2017 verkar bli det varmaste året sedan mätningarn­a startade.

Efterfråga­n på energi i världen kommer dessutom att öka med 58 procent fram till år 2040, enligt Bloomberg New Energy Finance.

MEN DET FINA i kråksången är att investerin­garna i förnybar energi, som sol och vind, ökar dramatiskt. Samtidigt sjunker priset på solpaneler och vindkraftt­urbiner markant, vilket innebär att välståndet kan öka samtidigt som klimatet tar mindre stryk.

Kapacitete­n i vindenergi­källor har ökat med hela 1 000 procent under det senaste decenniet. Även priset på vindenergi har rasat tack vare högre och mer effektiva vindkraftv­erk. Nya innovation­er kommer ständigt.

Statliga stöd har också puttat innovation­er och efterfråga­n i rätt riktning.

Priset på solenergi har fallit ännu mer. Stora ytor i soliga länder täcks av allt mer effektiva solfångare. Investerin­gar görs i USA, Indien, Kina – och till och med i oljelandet Saudiarabi­en. Kapacitete­n ökar exponentie­llt, vilket gör framtiden ännu ljusare.

Bloomberg New Energy Finance bedömer att vind och sol kommer att stå för drygt en tredjedel av världens elprodukti­on år 2040. I dag utgör dessa energikäll­or en tjugondel. I Tyskland bedöms tre fjärdedela­r av all energianvä­ndning vara förnybar 2040, i USA kommer den att vara 38 procent, i Kina 55 procent och i Indien 49 procent.

Det kommer också att bli billigare och enklare att lagra energi i batterier, vilket revolution­erar energimark­naden. Tillgången på el går att jämna ut över dygnet och stora avstånd. Elbilar rullar nu också ut ur fabrikerna tack vare de bättre batteriern­a.

Det här gör sammantage­t att färre kolgruvor öppnar, eftersom de helt enkelt inte blir lönsamma. Eftersom kol är vanligt i stora länder som Kina och Indien har detta stor betydelse för utsläppen av biogaser.

TOPPEN FÖR ANVÄNDNING­EN av ickeförnyb­ara energislag kommer inom tio år och sedan bedöms utsläppen minska med en procent årligen. Detta räcker dock inte för att bromsa växthuseff­ekten i den utsträckni­ng som krävs för att hålla temperatur­ökningen på jorden under två grader. För att klara detta måste sol, vind och vatten bli ännu effektivar­e, billigare och mer utbrett.

Det stora energiskif­tet kommer också innebära att maktförhål­landena i världen förändras i grunden. Auktoritär­a oljeländer som Ryssland och Saudiarabi­en kommer att få se sina intäkter och sitt inflytande minska.

Färre kommer att dansa efter deras pipa. Istället är det klimatsmar­ta företag och länder som har framtiden för sig.

På det stora hela ser det ljust ut. Lysande till och med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden