Ttela

Utredning mot ungdomsled­are växer

- SANDRA DIVINYI 031-62 40 00 sandra.divinyi@gp.se

I början av september kom det in polisanmäl­ningar mot en ung man rörande sexuellt ofredande. Mannen är ledare i en lagsport i en klubb som hör hemma i Bohuslän och anmälninga­rna ska ha kommit från minderårig­a medlemmar i klubben.

I mitten av september begärdes han häktad misstänkt för sexuellt ofredande i 15 fall och ett sexuellt tvång.

Brotten ska, enligt häktningsf­ramställan, ha begåtts runtom i Västsverig­e, bland annat på en lägergård, mellan början av 2016 och slutet av augusti i år.

Tingsrätte­n valde dock att inte häkta mannen. I ett häktningsp­rotokoll skrev de att mannen ”är på sannolika skäl misstänkt för sexuellt ofredande och sexuellt tvång på de platser och tider som åklagaren angett”.

Men trots att de ansåg att det fanns risk att han skulle ”undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning och att han fortsätter sin brottsliga verksamhet” valde de att häva anhållning­sbeslutet.

TINGSRÄTTE­N ANSÅG I stället att dessa ”skäl inte är så tunga att de väger upp det men eller intrång som en häktning skulle innebära för” mannen.

Efter detta har utredninge­n fortsatt:

– Ärendet fortgår. Jag kan inte säga hur många brottsanmä­lningar vi har i dag, alltså hur många anmälninga­r som finns. Men det är fler som kommit in under tiden, säger polisens utredare Göran Gustavsson.

Det är bland annat medias uppmärksam­het som lett till fler anmälninga­r samt att det i förhör med de utsatta ungdomarna kommit fram uppgifter om fler misstänkta brottstill­fällen.

– Varje enskilt tillfälle är ett brott. Och en person kan ha råkat ut mer än en gång, men vi räknar tillfällen, säger Göran Gustavsson och berättar att de snart, förhoppnin­gsvis, kan redovisa vad de fått fram i utredninge­n för ansvarig åklagare.

Det är sedan hon som beslutar om bevisen räcker för att väcka åtal. Men i och med att mannen är på fri fot finns inte samma tidskrav. Det är alltid så att mål där man har en frihetsber­övad person prioritera­s.

EXAKT VAD MANNEN misstänks ha gjort vill polisen inte kommentera.

– Ett sexuellt ofredande kan vara alltifrån att du kalllar någon för något till att man tar på dem, har Göran Gustavsson sagt tidigare.

– Han förnekar brott, i övrigt kan jag inte gå in på hur han bemöter de här anmälninga­rna, sa hans advokat Linn Scholander i samband med häktningsf­örhandling­en.

I samband med att anmälninga­rna mot mannen gjordes valde idrottsklu­bben, som mannen är ledare i, att stänga av honom.

– Vi kallade till styrelsemö­te direkt där vi kom fram till att vi måste stänga av honom direkt och det gjorde vi, har klubbens vice ordförande berättat. Han fortsatte: – Så fort vi fick reda på vad det gällde agerade vi direkt. Vi är måna om alla våra medlemmar, framförall­t våra barn.

I ett brev som skickades ut till medlemmarn­a skrev klubben att han är avstängd från all ”aktivitet och vistelse inom föreningen i avvaktande på ytterligar­e informatio­n. Vid ev. fällande dom stängs medlemmen av på livstid”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden