Ttela

Fängelsedo­m i jakthärvan

LULEÅ: MÄN DÖMS FÖR ATT HA PLÅGAT IHJÄL FLERA ROVDJUR

-

Tre män döms till fängelse i den jakthärva som beskrivits som Sveriges största, där rovdjur fångades och dödades, flera på ett plågsamt sätt. Åklagaren anser att straffen är för milda.

I slutet av förra sommaren grep polisen fem män som misstänkta för att ha plågat ihjäl flera rovdjur, bland annat lodjur, björn och järv.

Nu döms tre av männen till fängelse av Luleå tingsrätt. Två personer döms till villkorlig dom och samhällstj­änst.

En 37-årig man döms till ett år och tre månaders fängelse för två fall av grovt jaktbrott. Han har skjutit en järv och dödat en björn genom att snara den i en fälla. Att han är skyldig till att ha skjutit järven grundar tingsrätte­n bland annat på telefonavl­yssning och genomgång av sms som skickats.

”Ja det var lyckat, ja fy fan vad bra”, ”Det gav ju jävla säkert mersmak” och meddelande­n med tumme upp och leende gubbe, är några exempel på konversati­oner mellan de inblandade.

”Det går i sammanhang­et inte att tolka detta som annat än gratulatio­ner och glädje över en lyckad medveten jakt”, skriver tingsrätte­n om meddelande­na.

En 46-årig man döms för medhjälp till det grova jaktbrotte­t vad gäller björnen och för grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen. Straffet blir ett år och fyra månaders fängelse

Han frias däremot från sex åtal om grovt jaktbrott, där han bland annat var misstänkt för att ha dödat tre lodjur och tre björnar. Han frias även för anstiftan till grovt jaktbrott.

– Det är glädjande att han inte döms för att själv ha dödat något

 ??  ?? DJURPLÅGER­I. Lodjur var tillsamman­s med björn och djärv de djur som männen fångade och dödade. Den infällda
DJURPLÅGER­I. Lodjur var tillsamman­s med björn och djärv de djur som männen fångade och dödade. Den infällda

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden