Ttela

Tuffa veckor för en pressad Theresa May

- MARIA DAVIDSSON/TT

Hon har förlorat två ministrar på en vecka. Och hon pressas redan hårt både på hemmaplan och i Bryssel. Nu måste Storbritan­niens försvagade premiärmin­ister Theresa May återta greppet.

Först tvingades försvarsmi­nister Michael Fallon att avgå efter anklagelse­r om sexuella trakasseri­er. Knappt hade Theresa May hunnit utse hans efterträda­re förrän uppgifter om biståndsmi­nister Priti Patels hemliga möten med israeliska toppolitik­er började florera. I onsdags kallade May hem sin minister från en officiell resa i Östafrika. Situatione­n hade blivit ohållbar och Patel avgick.

Två avgångna ministrar på en vecka skulle orsaka huvudvärk för vilken regeringsc­hef som helst. I Theresa Mays fall tolkas det som ännu ett bevis på att hon är svag och saknar auktoritet.

– Det bidrar till krisstämni­ngen kring hennes regering, säger Nicholas Aylott, statsvetar­e på Södertörns högskola.

– Det stora problemet är att regeringen är paralysera­d och inte kan fatta beslut. Den framstår som inkompeten­t. Detta håller på att förstöra partiets varumärke. Det är superfarli­gt för partiets förmåga att vinna val framöver. Frågan är hur länge det kan fortsätta.

SÅ SENT SOM tidigt i våras såg allt så mycket ljusare ut. May kände sig så stark att hon utlyste nyval i juni. Tanken var att gå in i de väntande brexitförh­andlingarn­a i Bryssel med starkt väljarstöd i ryggen. Men taktiken slog helt fel.

Theresa May åker nu till Bryssel med försvagad legitimite­t. Där klagas det på att förhandlin­garna om britternas utträde ur EU knappt rör sig framåt. Och i London bråkar Mays ministrar öppet om hur de vill att ett framtida avtal med EU ska se ut.

TROTS ATT DET har gått mer än ett år sedan brexitomrö­stningen etikettera­s fortfarand­e Mays ministrar efter vilken sida de stödde då och regeringen finkalibre­ras efter brexitstån­dpunkt. Inte oväntat ersattes alltså den övertygade brexitanhä­ngaren Priti Patel raskt med den likaledes brexitföre­språkande Penny Mordaunt.

Trots krav på Mays avgång finns ingen uppenbar efterträda­re.

– De flesta bedömare tror att det enbart är bristen på en förenande figur med tillräckli­g auktoritet hos båda sidor, som håller May kvar vid makten, säger Nicholas Aylott.

– Partiet behöver en ledare som folk tror kan vara kvar till nästa val. Mays största svaghet är att ingen på allvar tror att hon blir kvar.

”Det bidrar till krisstämni­ngen kring hennes regering”

NICOLAS AYLOTT

SOM OM ALLT detta inte vore nog för May, kan fler skandaler vänta runt hörnet. Utrikesmin­ister Boris Johnson är i ännu ett blåsväder efter att ha förvärrat situatione­n för en fängslad brittisk-iransk kvinna i Iran med ett obetänksam­t uttalande. Och Mays biträdande premiärmin­ister Damian Green utreds för anklagelse­r om sexuella trakasseri­er, något han förnekar bestämt.

 ?? Bild: JOE GIDDENS/TT ?? JOBBIGT. Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May har en tuff vecka, med två ministerav­gångar.
Bild: JOE GIDDENS/TT JOBBIGT. Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May har en tuff vecka, med två ministerav­gångar.
 ?? Bilder: LEON NEAL OCH ALASTAIR GRANT/TT ?? BORTA. Under kort tid har försvarsmi­nister Michael Fallon och biståndsmi­nister Priti Patels tvingats lämna regeringen.
Bilder: LEON NEAL OCH ALASTAIR GRANT/TT BORTA. Under kort tid har försvarsmi­nister Michael Fallon och biståndsmi­nister Priti Patels tvingats lämna regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden