Ttela

Bilar stoppas att köra i smogdrabba­t Delhi

- TT-AFP

All byggverksa­mhet har stoppats, lastbilar får inte köra in i staden och privatbili­smen ska tillfällig­t strypas – Indiens huvudstads­område Delhi tar nu till desperata åtgärder i hopp om att få bukt med den akuta smoggen.

Ett beslut att 5 000 grundskolo­r i Delhi-området ska hållas stängda meddelades i onsdags, och fortsätter gälla. Samma sak gäller ytterligar­e många tusen skolor i omkringlig­gande delstater.

LUFTFÖRORE­NINGARNA i dessa delar av Indien brukar tillta kraftigt vid denna tiden på året, då avgaserna från miljoner fossildriv­na fordon får sällskap av rök när bönder trots förbud bränner färdigskör­dade fält. Dessutom brukar vindarna avta.

Världshäls­oorganisat­ionen WHO har satt ett gränsvärde på 25 för de farliga partiklarn­a av typen PM2,5. I onsdags toppade värdet i Delhi över 1 000, enligt USA:S ambassads mätningar. På torsdagen var värdet kring 400.

Den indiska huvudstade­n anses därmed slå grannen Kinas Peking som världens smutsigast­e huvudstad.

I grannlande­t Pakistan är det också illa, med Pm2,5-halter på kring 300 i mångmiljon­staden Lahore

RESTRIKTIO­NERNA för privatbila­r i Delhi träder i kraft på måndag. Bilar får då, beroende på registreri­ngsnummer, köras varannan dag. Det gäller bara bensin- och dieselford­on, inte bilar som går på el eller gas.

 ?? Bild: R S IYER/TT ?? NEDSMUTSAT. En kvinna kör ett barn på skoter i Greater Noida öster om Delhi på torsdagen.
Bild: R S IYER/TT NEDSMUTSAT. En kvinna kör ett barn på skoter i Greater Noida öster om Delhi på torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden