Ttela

Självständ­ighetsanhä­ngare betalade borgen

- TT-AFP-AP

Carme Forcadell, det katalanska regionparl­amentets tidigare talman, har släppts från häktet efter att självständ­ighetsanhä­ngare betalat hennes borgenssum­ma.

Forcadell häktades på torsdagen på begäran av Spaniens riksåklaga­re José Manuel Maza efter en utfrågning i Spaniens högsta domstol.

HON OCH FLERA andra före detta parlamenta­riker misstänks bland annat för uppvigling, uppror och missbruk av allmänna medel i samband med folkomröst­ningen om Katalonien­s självständ­ighet som hölls i oktober. * Spaniens centralreg­ering har med stöd av senaten tagit över styret av Katalonien. Detta sedan det regionala parlamente­t röstat för att utropa självständ­ighet.

* Spaniens riksåklaga­re José Manuel Maza vill ställa katalanska ledare inför rätta för uppror, uppvigling och misshushål­lning med allmänna medel. Vissa av anklagelse­rna kan bestraffas med 30 års fängelse.

* Riksåklaga­ren har vänt sig till två centrala domstolar:

* Specialdom­stolen Audienca Nacional behandlar brott mot staten, misstänkta terrorbrot­t med mera, och har fått begäran som gäller bland andra Katalonien­s avsatte presidente Carles Puigdemont och andremanne­n Oriol Junqueras.

* Högsta domstolen (Tribunal Supremo) handlägger målet mot det katalanska parlamente­ts talman Carme Forcadell och en rad andra personer. HD är högsta instans i bland annat förvaltnin­gsrättslig­a mål.

Forcadell släpptes sedan självständ­ighetsanhä­ngare betalat borgenssum­man på 150 000 euro (cirka 1,5 miljoner kronor). Hon lämnade häktet i bil och pratade inte med de reportrar som väntade utanför.

Samtidigt har en domare dragit in hennes pass och beordrat henne att stanna i Spanien. Hon ska infinna sig i en domstol varje vecka och även i den högsta domstolen om hon kallas.

BARA FORCADELL häktades efter utfrågning­en av domaren Pablo Llarena. En före detta parlamenta­riker släpptes helt fri medan fyra fick en vecka på sig att betala 25 000 euro vardera för att slippa sitta bakom lås och bom.

En europeisk arresterin­gsorder är utfärdad för den katalanska expresiden­ten Carles Puigdemont samt ytterligar­e fyra katalanska exministra­r som är i Belgien. De ska infinna sig i rätten den 17 november.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden